Видео Македонија СКЕН

„Скен“: Куршлус со фотоволтаични панели – колку ќе ве чини и дали воопшто ќе заштедите?

Анита Петровска Рајковиќ
Иако се случија законски измени со кои граѓаните на своите покриви можат да произведуваат струја од сончеви панели, сепак бирократските процедури за поставување воопшто не
Видео Македонија СКЕН

„Скен“: Како можеме да се спасиме од метежот на граница и чекање со часови

Анита Петровска Рајковиќ
Чекање со часови на граница, посебно во летниот период е слика што ја гледаме секоја година. Зошто се прави метеж, што вели законот за минување
Видео Македонија СКЕН

Скен: Договореното со Бугарија е историски неточно, извртено и неодржливо – ако политиката капитулираше, научната мисла е жива

Анита Петровска Рајковиќ
Сè што историската комисија договорила со Бугарија е неточно и намерно извртено со формулации кои ѝ одат во прилог само на бугарската страна, сметаат историчарите
Видео Економија СКЕН

„Скен“: Колку данок ќе плаќаме и за што – најавени даночна реформа и драстични промени

Се најавува нова даночна реформа, планот е да почне в година. Од Владата уверуваат дека целта е правично даночење, а граѓаните стравуваат дека овие реформи
Видео Македонија СКЕН

Скен: Мора да ви платат за изгубено време од одморот – агенциите одговараат по закон за секој пропуст

Сместување во неадекватни соби, превоз што не ги исполнува условите од договоренето, претрпен стрес и уништен одмор. Секогаш кога услугите од патувањето се нецелосно или
Видео Македонија СКЕН

Скен: Како да добиете пари за оштетено возило во странство?

Анита Петровска Рајковиќ
Сообраќајка во странство или оштетен автомобил од непознати – Како да добиете пари за да си го поправите возилото? Искршени стакла, дупнати гуми, изгребана и
Видео Македонија СКЕН

Скен: Кој ќе го лапне „Езеро Треска” ?

Анита Петровска Рајковиќ
Над 20 години скапува езерото Треска. Сите влади најавуваа негово враќање но се остана само пуста желба. Општина Сарај не успеа да најдe инвеститор самa,
Македонија СКЕН

Скен: +40 во Македонија – Луцифер донесе пекол во Европа – се топи асфалтот, беснеат пожари

Европа гори. Во ек е еден од најлошите топлотни бранови досега регистрирани, наречен е Луцифер и буквално ја однесе Европа во пеколот. Повеќе од илјада
Македонија СКЕН

Скен: Владите во ЕУ паѓаат како домина- веќе се лицитира кој е следен што ќе ја загуби власта

Анита Петровска Рајковиќ
Кризата во Европа не e ни блиску до врвот, а веќе има сериозни турбуленции на политичката сцена во Eвропа. Заминуваат довчера моќни лидери, а климава
Видео Македонија СКЕН

„Скен“: Кој лаже? Нашите или странците – 20 години само што не сме влегле во ЕУ!

Анита Петровска Рајковиќ
20 години само што не сме влегле во ЕУ, ни бараа куп отстапки, даваа патокази, протоколи, договори. А реториката на меѓународната заедница 20 години е