migranti

Свет

ЕУ: Бројот на илегални преминувања зголемен за речиси 70 отсто во првите четири месеци од годината

А1он
Во периодот од јануари до април значително повеќе мигранти се обиделе илегално да влезат во ЕУ отколку во истиот период минатата година, покажуваат официјалните податоци,
Свет

Европската комисија сака да привлече мигранти поради недостигот на работна сила во ЕУ

А1он
Европската комисија денеска предлага „партнерство за таленти“ за да привлече компетентни мигранти во ЕУ во контекст на демографска криза на континентот, јави дописничката на МИА
Регион

Митаракис: Загубата на животи во море ја зајакнува потребата за борба против криумчарите

А1он
Потребата да се зајакне борбата против криумучарите, но и да се запрат нелегалните премини од Турција во Грција за бегалци и мигранти, ја истакна министерот
Регион

Министри од МЕД5: Потребен е механизам координиран од ЕК за релокација на нелегалните мигранти

А1он
За потребата сите нелегални пристигнувања да завршуваат во механизам за релокација координиран од Европската Комисија, се согласиле надлежните министри за миграција од МЕД5, односно од
Свет

Австрија организира конференција за побрза репатријација на мигрантите

А1он
Австриската Влада ќе организира конференција на која 23 земји ќе разговараат за побрзо враќање во татковината на илегалните мигранти, за построги контроли на надворешните граници