makedonski jazik

Македонија

(ВИДЕО) Спасовски: Нашиот македонски јазик е света обврска за сите нас

А1он
Премиерот Оливер Спасовски денеска преку видеопорака упати честитка по повод 5 Мај – Денот на македонскиот јазик. – Нека ни е честит 5 мај –
Култура

Втор ден меѓународна научна конференција за примената на Законот за употреба на јазиците

А1он
Во Скопје денеска продолжува тридневната меѓународна научна конференција „Многујазичноста и предизвиците на примената на Законот за употреба на јазиците“ со која се одбележува Меѓународниот ден
Култура

(ВИДЕО) Шилегов: Јазикот е нашето оружје, нашиот постојан бедем, но и нашата колективна меморија

А1он
Градоначалникот Шилегов денеска присуствуваше и се обрати на свеченоста по повод одбележување на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик – 21 февруари, што се одржа во
Култура

Институтот „Крсте Мисирков“ ќе го одбележи Светскиот ден на мајчиниот јазик

А1он
Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден на мајчиниот јазик кој светот го прославува на 21 февруари, прогласен од УНЕСКО
Култура

Јавна дискусија во Владата по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

А1он
Во организација на премиерот Оливер Спасовски денеска во Владата ќе се одржи јавна дискусија за промовирање и подигање на свеста за мајчиниот јазик и културната
Македонија

(ВИДЕО) Спасовски: Овој јубилеј е силна порака за унапредување и афирмација на нашиот македонски јазик

А1он
Премиерот Спасовски, вечерва се обрати на свечената академија по повод 75-годишнината од наставата на македонски јазик во битолската гимназија „Јосип Броз -Тито“. Пред присутните во
Култура

Сојузот на друштвата на литературните преведувачи бара запирање на постапката за Предлог-законот за употреба на македонскиот јазик

А1он
Претседателството на Сојузот на друштвата на литературните преведувачи бара итно да запре постапката за Предлог-закон за употребата на македонскиот јазик затоа што смета дека ги
Култура

Измените на Законот за употреба на македонскиот јазик на јавна расправа

А1он
Отворање нови лекторати во странство, вработување лектори во јавните институции, формирање инспекторат за употреба на македонскиот стандарден јазик како посебна институција, електронски корпус на сите