makedonski jazik

Култура

Промовирано новото издание на Правописот на македонскиот јазик

А1он
Новото издание на Правописот на македонскиот јазик денеска беше промовирано во НУБ „Свети Климент Охридски“. Во организација на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, во
Македонија

Промоција на Правописот на македонскиот јазик

А1он
Во организација на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ денеска во просториите на НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје ќе биде промовиран Правописот на македонскиот
Култура

Отворање на Семинарот за македонски јазик, литература и култура

А1он
Во Конгресниот центар на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Охрид, денеска попладне ќе биде отворена Летната школа на 46. Меѓународен семинар за македонски јазик,
Македонија

Македонскиот јазик стана официјален во српската општина Пландиште

А1он
Обединетата македонска дијаспора ја поздави одлуката со која Општината Пландиште во Србија, во која живее голема македонска заедница, го прогласи македонскиот за службен јазик на општината.