Нечистите тајни на Монт Еверест

Од:

Светот оваа недела ја слави 61-годишнината од првото искачување на Монт Еверест, меѓутоа акцентот на јубилејот е ставен на не толку убави нешта – на тоните отпад, кои алпинистите со години ги оставаат зад себе во бројните обиди да дојдат до фамозните врвови.

Глетките од падините на Монт Еверест денес не се толкуубави како некогаш, а врвот понекогаш е преполн со отпад.

Се проценува дека околу 3.500 луѓе во изминатите 61 годинa успеале во својата желба да дојдат до врвот, така што Еверест повеќе не претставува искуство во дивината, какво што некогаш беше.

Еко Еверест експедицијата во 2008 година исчистила 13 тони отпад, од кои најголем дел биле празни шишиња со кислород и човечки измет. Речиси два и пол тони од отпадот е прогласен за опасен за околината.

Околу 240 лица загинале на патот до врвот, а телата на повеќето останале смрзнати на Еверест во т.н. зона на смртта, која се наоѓа на висина од околу 800 метри.

Речиси 1,5 тони донесени се од планините од страна на планинарите и 15 уметници од Непал, вклучувајќи ги и отатоците од хеликоптерот, кој се урна на планината во 1970 година, за да изработат уметнички дела, кои се продаваат по цена од 74 до 2.400 долари. Дел од приходот му е даден на здружението Еверест Самитерс, кое соработуваше на овој проект и кое беше првата група, што го организира чистењето на Еверест во 2005 година.

Непалската Влада од секој кој ќе одлучи да се качи на врвот бара да остави депозит од четири илјади долари. Тие можат да останат без својот депозит, доколкусо себе при симнувањето не го понесат и целиот свој отпад.

Експертите проценуваат дека на Еверест има уште десет тони отпад, кои и натамуго нарушуваат изгледот на едно од најуникатните места на Земјата.

Би можело да ве интересира

Австралија не се наоѓа таму каде што сите мислат

Емир Латифовиќ

Дали животните можат да предвидат земјотрес?

Емир Латифовиќ

Сопственикот на „Зара“ Амансио Ортега го симна Бил Гејтс од тронот како најбогат човек на светот

Емир Латифовиќ

218 години од првиот скок со падобран

Емир Латифовиќ

Петнаесет работи кои ги предвиде Бил Гејтс во 1999 година

Емир Латифовиќ

На денешен ден

Емир Латифовиќ

Нечистите тајни на Монт Еверест

Од:

Светот оваа недела ја слави 60-годишнината од првото искачување на Монт Еверест, меѓутоа акцентот на јубилејот е ставен на не толку убави нешта – на тоните отпад, кои алпинистите со години ги оставаат зад себе во бројните обиди да дојдат до фамозните врвови.

Глетките од падините на Монт Еверест денес не се толкуубави како некогаш, а врвот понекогаш е преполн со отпад.

Се проценува дека околу 3.500 луѓе во изминатите 60 години успеале во својата желба да дојдат до врвот, така што Еверест повеќе не претставува искуство во дивината, какво што некогаш беше.

Во текот на само еден ден минатата година до врвот стигнале 234 лица.

Еко Еверест експедицијата во 2008 година исчистила 13 тони отпад, од кои најголем дел биле празни шишиња со кислород и човечки измет. Речиси два и пол тони од отпадот е прогласен за опасен за околината.

Околу 240 лица загинале на патот до врвот, а телата на повеќето останале смрзнати на Еверест во т.н. зона на смртта, која се наоѓа на висина од околу 800 метри.

Речиси 1,5 тони донесени се од планините од страна на планинарите и 15 уметници од Непал, вклучувајќи ги и отатоците од хеликоптерот, кој се урна на планината во 1970 година, за да изработат уметнички дела, кои се продаваат по цена од 74 до 2.400 долари. Дел од приходот му е даден на здружението Еверест Самитерс, кое соработуваше на овој проект и кое беше првата група, што го организира чистењето на Еверест во 2005 година.

Непалската Влада од секој кој ќе одлучи да се качи на врвот бара да остави депозит од четири илјади долари. Тие можат да останат без својот депозит, доколкусо себе при симнувањето не го понесат и целиот свој отпад.

Експертите проценуваат дека на Еверест има уште десет тони отпад, кои и натамуго нарушуваат изгледот на едно од најуникатните места на Земјата.

Би можело да ве интересира

Голема лавина на Монт Еверест, исчезнаа тројца непалски водичи

Горан Наумовски

Непал и Кина заеднички ќе го мерат Монт Еверест

Ана Ололовска

Планинарите на Монт Еверест отсега сами ќе плаќаат за спасување

Отстранети 11 тони ѓубре од Монт Еверест

Првата црна жена Африканка што го освоила Монт Еверест

Ана Ололовска

Јубилеј – 30 години од освојувањето на Монт Еверест од првиот Македонец, Димитар Илиевски Мурато

Ана Ололовска