Австралија не се наоѓа таму каде што сите мислат

Од:

Сите карти на кои е нацртана Австралија треба да завршат во ѓубре, затоа што таа повеќе не е таму каде што е прикажана на мапите, тврди весникот „Њујорк Тајмс“.

Весникот наведува дела Австралија постојано „се движи“ како последица на поместувањето на тектонските плочи, кое во случајот на оваа државе е едно од најбрзите.

Нејзината „плоча“ годишно се поместува за 6,85 сантиметри кон север и малку ротира во правец на стрелките на часовникот.

Иако населението на овој континент-држава не го чувствува поместувањето, сепак тоа прецизно го регистрира глобалниот систем за позицирање (ГПС). Надлежните во Австралија се свесни за проблемот и наскоро ќе ја усогласат географската ширина и должина за да се совпаѓа со ГПС.

Ова не е првпат австралиските власти да преземат ваков чекор. Така, во последните 50 години, Австралија дури четири пати мораше да ги ажурира координатите на нејзината држава за да бидат точни. Последен пат тоа е направено во 1994 година, кога позицијата била корегирана за 200 метри.
Следното ажурирање ќе биде извршено кон крајот на годинава, а Австралија на картите ќе биде поместена за 1,5 метри. 

Би можело да ве интересира

Дали животните можат да предвидат земјотрес?

Емир Латифовиќ

Сопственикот на „Зара“ Амансио Ортега го симна Бил Гејтс од тронот како најбогат човек на светот

Емир Латифовиќ

218 години од првиот скок со падобран

Емир Латифовиќ

Петнаесет работи кои ги предвиде Бил Гејтс во 1999 година

Емир Латифовиќ

На денешен ден

Емир Латифовиќ

Поштар чувал над 7.000 писма во својот дом

Емир Латифовиќ