mont everest

Спорт

Првата црна жена Африканка што го освоила Монт Еверест

А1он
Алпинистката од Јужноафриканската Република, Сарај Н’куси Кумало вчера се искачи на врвот Монт Еверест, со што стана првата црна Африканка која го освоила највисокиот врв
Спорт

Јубилеј – 30 години од освојувањето на Монт Еверест од првиот Македонец, Димитар Илиевски Мурато

А1он
Деновиве пред години… на 10 мај 1989 година, битолчанецот Димитар Илиевски Мурато, како прв македонски алпинист се искачи и го освои највисокиот планински врв на
Свет

Тројца алпинисти загинаа, а еден е исчезнат во реонот на врвот Еверест

А1он
За време на викендот, тројца алпинисти загинаа во непосредна близина на врвот Еверест, додека еден се води за исчезнат, пренесе ТАСС. Американски алпинист загинал во
Свет

Шерпасите прифатија преговори околу бојкотот на искачувањето на Монт Еверест

А1он
Непалските Шерпаси кои им се водичи на алпинистите при нивното искачување на Монт Евересет, прифатија средба и разговори со алпинистите и нивните штабови, за да