semm

Македонија

НЕ за владини кампањи во медиумите и злоупотреба на ЕУ знамето во Собранието повикуваат новинарските здруженија

А1он
Ние, професионалните новинарски здруженија и граѓански организации од медиумскиот сектор категорично им се спротивставуваме на скорешните обиди за повторно враќање на државното рекламирање во медиумите.
Македонија

Новинарските и медиумските организации се против владини кампањи во медиумите

А1он
Професионалните новинарски здруженија и граѓанските организации од медиумскиот сектор повторно упатуваат најостра реакција во врска со начинот на кој Министерството за информатичко општество и јавна
Македонија

ЗНМ, ССНМ и СЕММ: За јавни наративи што стимулираат омраза и агресија, мора да има одговорност

А1он
Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудуваат
Македонија

ЗНМ и СЕММ: Државните функционери повторно во напад кон новинарите – ваквото однесување мора да престане

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) најостро го осудуваат односот на министерот за економија Крешник Бектеши
Македонија

СЕММ и ЗНМ: Строго почитување на Кодексот во известувањето за Украина

А1он
Советот за етика во медиумите и Здружението на новинари на Македонија, по почетокот на воените дејствија во Украина, ги повикуваат медиумите да информираат со максимална
Македонија

СЕММ: Медиумите да известуваат одговорно, а не да промовираат прекршување на заштитните мерки

А1он
Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) апелира до медиумите на зголемена одговорност во информирањето на јавноста за тековната пандемија и мерките за здравствена
Македонија

Доделени наградите за најдобри новинарски стории за инклузивно известување за различностите во време на Ковид-19

А1он
Ирена Каревска од редакцијата на „360 степени“ за сторијата „Децата за кои не почна новата учебна година“ ја доби првата награда на Конкурсот за најдобри новинарски стории
Македонија

ЗНМ и СЕММ бараат крајна внимателност при известувања за лични трагедии или самоубиства

А1он
Здружението на новинарите (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) по повод известувањето на дел од медиумите во врска обидите за самоубиство,
Македонија

Реакција на новинарските здруженија: Не ни треба реприза со платените јавни кампањи во медиумите

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите
Македонија

СЕММ: Од властите е потребна поддршка за слободата на медиумите, од професијата – одговорност

А1он
Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), по повод 3 мај – Светскиот ден на слободата на медиумите, соопшти дека од власта и институциите