pravo

Македонија

Бернс: Донираната опрема е чекор кон зајакнување на владеењето на правото

А1он
Амбасадата на САД во Скопје донираше техничка опрема за аудио снимање на судските рочишта за 25 судници во Основниот кривичен суд во Скопје. Американската амбасадорка
Македонија

Прибе: Независни политичари услов за владеење на правото

А1он
Сите земји од Западен Балкан се соочуваат со стандардите за владеењето на правото. Понекогаш се потребни промени во законодавството, а за тоа треба независни политичари
Македонија

Шкариќ: Злоупотреби на правото има многу, а за нив малку се зборува

А1он
„Злоупотреба на правото и ненормалното право наспроти владеењето на правото“ е темата на петтата по ред Конференција во рамки на Охридската школа на правото 2019
Свет

ЕК со засилена контрола врз владеењето на правото во земјите членки

А1он
Соочена со сѐ почести прекршувања на принципите на владеење на правото во земјите членки на ЕУ, Европската комисија денеска најави дека отвора дебата за зајакнување
Македонија

Реформите во правосудството да се остават на правниците

А1он
Кога политиката навлегува во правото, во правничката фела, тогаш не може да очекуваме вистински резултат. Оттука, реформите во правото и судството да се остават на
Македонија

Информативни брошури за граѓаните за поголема транспарентност на судот

А1он
Информативни брошури наменети за сите граѓани кои може да се јават како сведок, оштетен или жртва во постапка, потоа информации во кои случаи на граѓаните
Македонија

Правосудниот испит пак ќе се полага усмено и писмено пред стручна комисија

А1он
Воведување усмено и писмено полагање на правосудниот испит пред стручна комисија, врз основа на мерливи и објективни критериуми за процена на знаењето на кандидатите, предвидуваат
Македонија

Промовиран правен коментар за поунифицирана примена на Законот за кривична постапка

А1он
Подобра и поунифицирана примена во судовите на Законот за кривична постапка од страна на адвокатите, судиите и обвинителите треба да овозможи правниот коментар на ЗКП
Македонија

Презентација на анализата за проценката на влијанието на регулативата на Законот за судови

А1он
Во организација на Институтот за европска политика (ЕПИ) денеска ќе се одржи тркалезна маса на која ќе биде презентирана работната верзија на анализата за проценката