pravo

Македонија

Промовиран правен коментар за поунифицирана примена на Законот за кривична постапка

А1он
Подобра и поунифицирана примена во судовите на Законот за кривична постапка од страна на адвокатите, судиите и обвинителите треба да овозможи правниот коментар на ЗКП
Македонија

Презентација на анализата за проценката на влијанието на регулативата на Законот за судови

А1он
Во организација на Институтот за европска политика (ЕПИ) денеска ќе се одржи тркалезна маса на која ќе биде презентирана работната верзија на анализата за проценката
Македонија

Недостаток на човечки ресурси при спроведување на процесот на ПВР

А1он
Се уште недостасуваат човечки капацитети во министерствата при спроведувањето на процесот на проценка на влијание (ПВР) на регулативата кој е воспоставен со Деловникот на Владата
Македонија

Осумдесет отсто од адвокатите обезбедиле бесплатна правна помош, најавено зголемување на буџетот за ваква помош

А1он
Четири петини, односно 80 проценти од адвокатите во Македонија кои биле интервјуирани во 2017 година обезбедуваат Про боно или бесплатна правна помош за најсиромашните граѓани.
Македонија

Професорот Докмановиќ избран во Одборот на директори на ЕНАМ

А1он
Професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први“ и претседател на Македонско-американската алумни асоцијација (МААА), Мишо Докмановиќ е избран за член на Одборот на директори на Европската
Македонија

Советот за следење на реформите во правосудството предлага посебно одделение да ги суди предметите на СЈО

А1он
Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор на Владата на Република Македонија на својата седница одржана синоќа ги разгледа Предлог-законот
Македонија

Д-р Марјан Ѓуровски нов претседател на Македонското политолошко друштво

А1он
Македонското политолошко друштво за нов претседател го изгра д-р Марјан Ѓуровски Продекан за наука и развој на Факултетот за безбедност-Скопје и досегашен генерален секретар на
Македонија

Летна школа по природно право: Имплементацијата на законите предуслов за успешни реформи

А1он
Доброто управување во јавниот сектор во целина, како една од клучните претпоставки за остварување на начелото на владеење на правото и значаен сегмент во поширокиот
Македонија

Бавните судски постапки го кочат управувањето со конфискуван имот

А1он
Македонија е преплавена со конфискувани возила, но Агенцијата за управување со конфискуван и одземен имот, според директорот Фатон Асани, не може да постапува и да
Македонија

Конференција за владеење на правото и механизми за пристап до правда

А1он
Владата на 15 мај годинава го направи првиот чекор со формирањето на работната група, доставувањето на редовните извештаии од работната група и грижата за сите