Информативни брошури за граѓаните за поголема транспарентност на судот

Од:

Информативни брошури наменети за сите граѓани кои може да се јават како сведок, оштетен или жртва во постапка, потоа информации во кои случаи на граѓаните им е потребен бранител како и сите податоци за јавно објавување на податоци за една судска постапка содржат информативните брошури кои ги изработи и промовираше скопскиот Кривичен суд во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Информативните брошури, како што информираат од Кривичниот суд, содржат податоци од законските одредби кои ги регулираат овие прашања, а се во правец на запознавање на странките во постапката за нивните уставни и законски права.

Информативните брошури се поставени на влезот во судската зграда, а истите се дел од заложбите на Основниот суд Скопје 1 за зголемување на транспарентноста и отвореноста на судот, како и проближување на институцијата до граѓаните.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Интервју со Огненовски: Треба да имаме доживотни и смртни казни за сите што ја пљачкаат Македонија, да се конфискува се што е нелегално стекнато од 1991 година наваму

Усвоена Развојната секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година

А1он

Оценската мисија за Судскиот совет неделава завршува со мониторингот

А1он

Ковачевски за кривичниот законик: Казните се од комунистичко време, ги направил Дарт Вејдер, намалувањето е во согласност со ЕУ

Орце Костов

Лидерите на Северна Македонија мора да го ограничат политичкото мешање во судството, вели Стејт департментот

Предраг Петровиќ

ВМРО-ДПМНЕ: Лога призна дека го упропастија судството, сега е време цела влада да си даде оставка

Предраг Петровиќ