matura

Македонија

Царовска: Повеќе од 14 илјади ученици пријавија државна матура

А1он
Повеќе од 14 илјади ученици пријавија државна матура, што укажува дека тие сакаат да полагаат државна матура, рече денеска на прес-конференција министерката за образование и
Македонија

Средношколски сојуз: Не сме за откажување на матурата туку за измени, бојкотот е оправдан

А1он
Сојузот на средношколци не се залага за откажување на матурата. Сојузот не ги поддржа средношколците кои тоа го бараа и инсистираше дека државна матура мора
Македонија

И покрај протестите, матура оваа година ќе има

Искра Манојлоска
Законски утврдените рокови се испочитуваа, 15 илјади ученици од четврта година пријавија матура што укажува дека најголем дел од учениците се подготвуваат за матура, вели
Македонија

Царовска: Само една гимназија организирано ја бојкотира наставата

Министерката за образование Мила Царовска вели дека само учениците од една скопска гимназија организираат бојкот на наставата поради државата матура. „Тоа се мали групи кои
Македонија

Бојкот на наставата: Дел од матураните не го почнаа второто полугодие

А1он
Матуранти денеска не се вклучија во онлајн-наставата и во почетокот на второто полугодие од учебната година. Организирани од Средношколскиот сојуз, почнаа бојкот зашто бараат да
Македонија

Владата усвои протоколи за спроведување на државна матура и квалификационо тестирање

А1он
Владата, на денешната 65-та седница ги усвои протоколите за спроведување на државна матура и за постапување за време на квалификационото тестирање на учениците. Од владината
Македонија

За упис на факултетите со диплома за завршено средно образование во оваа учебна година

А1он
На високообразовните установи, покрај веќе утврдените услови, ќе можат да се запишат и учениците од завршните години од учебната 2019/2020 година со дипломата од завршено
Македонија

Се укинува државната матура, училишната матура и завршниот испит за оваа учебна година

А1он
Се укинува државната матура, училишната матура и завршниот испит за оваа учебна година, одлучила Владата на денешната седница, објави министерот за образование Арбер Адеми на