drzavna matura

Македонија

Павиќевиќ: Виновни се и тие што препишувале и тие што дозволиле да се препишува

А1он
Тоа што се случи вчера претставува пропаст на нашата колективна свест, совест и доблест. За таквите дејства не се виновни само учениците, туку и системот
Македонија

ДИЦ: Матурантката од СОУ „Свети Климент Охридски“ од Охрид не полагаше државна матура бидејќи не беше пријавена од Училишната матурска комисија

А1он
Матурантката Тијана Силјаноска од СОУ „Свети Климент Охридски“ од Охрид на 27.05.2023 не полагаше државна матура бидејќи од страна на Училишната матурска комисија на училиштето
Македонија

Сојузот на средношколци апелира институциите да ги прифатат барањата на вработените во ДИЦ

А1он
Денес, од 10 до 14 часот, 15.620 матуранти ширум целата држава го полагаа испитот по мајчин јазик од државната матура. Првиот екстерен испит е задолжителен
Македонија

Ако штрајкот во Испитен центар трае повеќе од една недела неизвесно е полагањето матура

А1он
За помалку од еден месец, 27 мај, 15 620 средношколци кои се пријавиле да полагаат државна матура треба да бидат тестирани по првиот екстерен испит
Македонија

Се проблематизира полагањето матура, вработните во Испитен центар бараат поголеми плати

А1он
Дваесет и девет вработени во Државниот испитен центар од вчера се во генерален штрајк зашто не добиле согласност од Министерството за финансии на нивното барање
Македонија

Штрајк во Државен испитен центар: нема да може да се спроведе матурата

А1он
Синдикалната организација на Државниот испитен центар (СОДИЦ-СФДМ) од 24. април 2023 година, стапи во Генерален штрајк, поради недобивање на согласност на Барањето за изменување и
Македонија

Ќе има олеснувања во полагањето матура: МОН и средношколците се договорија

А1он
Министерството за образование и наука во допис до медиумите информира за прифатените барања на Сојузот на средношколци кои денеска имаа средба со министерот Јетон Шаќири.
Македонија

ОДАС: Главно барање е кратење на материјалот за полагање државна матура

А1он
Кратење на материјалот предвиден за полагање на државната матура поради онлајн наставата, дојавите за бомби, изгубената настава и дупките во знаењето било главното барање на
Македонија

Матурантите бараат да се намали материјалот или да се скрати бројот на предмети на државната матура

А1он
Организацијата за дијалог и афирмација на средношколците (ОДАС) до Собранието и Владата ќе испрати барање за олеснување на полагањето државна матура за годинашната генерација –