МОН: Државниот матурски одбор го прифати предлогот за два екстерни и два интерни испита и проектна задача

Од:

Државниот матурски одбор денеска на онлајн-состанок го прифати предлогот државната матура да се состои од четири испити (два екстерни и два интерни) и проектна задача. Во наредните денови одборот ќе треба да подготви нова предлог-концепција.

Како што соопшти Министерството за образование и наука, министерката Мила Царовска и претставниците на Одборот, меѓу кои и од Бирото за развој на образование и Државниот испитен центар, на состанокот истакнаа дека со ваквата концепција на полагање не се нарушува квалитетот на матурата, се задржува стандардот, и е во интерес на сите матуранти.

– Исто така, напоменуваме дека овој модел на полагање на државна матура бил веќе применуван во нашата држава од учебната 2007/2008 до учебната 2012/2013 година. Во извештаите на ОЕЦД, државната матура како дел од образовниот систем е позитивно оценета и планираме и понатаму да ја подобруваме и унапредуваме. Министерството за образование и наука продолжува посветено да работи на создавање квалитетно образование коешто е во интерес на учениците, соопшти МОН.

Би можело да ве интересира

ДИЦ: Државната матура ќе полагаат 15 620 ученици

Ана Ололовска

Над 20 пораки за насилство стигнале на мејл адресите на МОН

Горан Наумовски

Шаќири: Во текот на наредните денови ќе се достават свидетелствата, Бирото ги заврши сите постапки

Горан Наумовски

МОН: Сите ученици навреме ќе ги добијат свидетелствата за учебната 2022-2023 година

Горан Наумовски

Шаќири: Училишните педагози и психолози да се фокусираат на менталното здравје и добросостојба на учениците

Ана Ололовска

Шаќири за тендерските услови на учебниците: Постапките не ги одлучува министерот, се почитува Законот за учебници

Горан Наумовски