inflacija

Економија

Америка и Европа ги зголемуваат каматите: Нов удар врз цената на станбените кредити

А1он
Американската централна банка повторно ги зголеми каматите. Новото зголемување на референтната каматна стапка на Федералните резерви на САД е алатка во борбата против инфлацијата, која
Економија

Евростат: Инфлацијата во еврозоната во октомври околу 11 проценти

А1он
Годишната инфлација во еврозоната повторно се засили во октомври, достигнувајќи 10,7 отсто, ново највисоко ниво од воведувањето на еврото, покажаа проценките на Евростат, како одраз
Свет

Инфлацијата во САД се зголеми во септември во однос на претходниот месец

А1он
Инфлацијата во САД се зголеми повеќе од очекуваното во септември со повисоки цени на храната, медицинската нега што ги оптоварува потрошувачите. Тоа се наведува во
Економија

Инфлација од 18,7 проценти, три минимални плати се потребни за основната потрошувачка кошничка пресмета ССМ

А1он
Инфлацијата достигна 18,7 проценти, за минималната потрошувачка кошничка се потребни 50.244 денари .Ова се најновите пресметки што ги објави Сојузот на синдикати на Мкаедонија. -Владата
Економија

Белгија очекува нова рекордна стапка на инфлација овој месец

А1он
Канцеларијата за статистика на Белгија предвидува дека инфлација во октомври ќе биде повисока од стапката во септември, што достигна рекордна стапка во изминатите 50 години,
Свет

Бонус до 3.000 евра ќе добијат вработените во Германија поради инфлацијата, се до крај на 2024 година

А1он
Вработените во Германија ќе може да добиваат регреси и премии до 3.000 евра годишно, без даноци и придонеси, за полесно да ја надминат високата инфлација.
Свет

Инфлацијата во Турција највисока во последните 24 години

А1он
Во септември годишната инфлација во Турција достигна нов максимум во последните 24 години од 83,45 отсто, покажуваат денеска објавените официјални податоци. Агенцијата АП пишува дека
Економија

Инфлацијата во Турција во септември 83,45 отсто

А1он
Инфлацијата во Турција во септември надмина 83 отсто, една седмица откако Централната банка ги намали каматните стапки. Националната агенција за статистика (ТУИК) соопшти дека цените
Економија

Евростат: Инфлацијата во еврозоната во септември се забрза на 10 отсто

А1он
Инфлацијата во еврозоната се забрза во септември, достигнувајќи 10 отсто, што ново највисоко ниво од воведувањето на еврото, покажаа денеска најновите проценки на Евростат. Во