bdp

Економија

Во ЕУ забележан најголемиот квартален пад на БДП во последниот четврт век

А1он
Во вториот квартал на 2020 година, Европската унија забележа сезонски пад на БДП од 11,4 , односно 11,8 проценти за еврозоната, покажуваат податоците на Евростат.
Економија

Пандемијата ја кутна американската економија – рекорден квартален пад на БДП од 32.9 отсто

А1он
Бруто домашниот производ (БДП) на Соединетите Американски Држави во второто тримесечје од годинава се намалил за рекордни 32.9 проценти, што е најголем пад на економијата
Економија

ММФ: Пандемијата ќе го намали светскиот БДП за 4.9 проценти

А1он
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предупредува дека глобалната економија ќе се соочи со поголем пад отколку што претходно беше проектирано, а состојбата со јавните финансии на
Економија

ЕБОР: По падот на БДП од 3,5 отсто годинава, раст на економијата во С. Македонија од 5,5 проценти догодина

А1он
Во текот на 2020 година Северна Македонија ќе забележи пад на БДП од 3,5 проценти, како последица на економските последици од пандемијата на коронавирусот, по
Економија

Бруто-домашниот производ на САД бележи пад за првпат по шест години

А1он
Во првото тримесечје годинава како резултат на пандемијата БДП на САД се намали за 4,8 проценти на годишно ниво, соопшти Бирото за економска анализа при
Свет

„С&П Глобал“ предвидува глобална рецесија од 2,4 проценти

А1он
Агенцијата за кредитен рејтинг „С&П Глобал“ денеска ја намали проекцијата на глобален раст поради пандемијата со новиот коронавирус. Во соопштението на Агенцијата се наведува дека
Економија

Светска банка прогнозира рецесија од -0,4% до најмногу -2% годинава

Мери Јордановска
Економската активност во земјава годинава ќе се намали за -0,4% споредено со лани, и тоа во најоптимистичкото сценарио што го објави денеска Светската банка во
Економија

БДП во последниот квартал лани со раст од 3.4 отсто

А1он
Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2019 година е 3.4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во четвртото