ahv

Македонија

Препораки од АХВ по најавите за пад на температурите и снежните врнежи

А1он
Најавените врнежи од снег проследени со ветер и падот на темепертури можe негативно да влијaат на здравјето на животните, иако, повеќето видови, релативно добро го
Македонија

Атанасов: Болеста кај пастрмката не е опасна по здравјето на луѓето, засега нема голема смртност на рибите

А1он
Болеста кај пастрмката која е откриена во рибниците не е опасна по здравјето на луѓето. Причинува економски штети, доколку не се преземат навремено соодветни мерки,
Македонија

Зоран Атанасов најави оставка од функцијата директор на АХВ, ќе биде советник на премиерот

А1он
Директорот на Агенцијата за храна и ветринарство (АХВ), Зоран Атанасов најави дека идната недела ќе поднесе оставка од функцијата. Како што соопшти денеска на прес-конференција,
Македонија

АХВ: Живинарите, ветеринарните и ловните друштва да го засилат надзорот поради опасност од птичји грип

А1он
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги извести одгледувачите на живина, ветеринарните и ловните друштва да ги засилат биосигурносните мерки на фармите и надзорот кај
Македонија

Вакцинирајте ги милениците, тие не се забава, туку обврска и одговорност, порачува АХВ по повод Светскиот ден против беснило

А1он
Одговорно чувајте ги милениците. Нивното одгледување не е и не смее да биде само мода или забава. Вакцинирајте ги кучињата и мачките и против беснило,
Македонија

Бруцелозата под контрола, од идната година задолжителна вакцинација против син јазик

А1он
Од 2021 година вакцинацијата против болеста син јазик кај овците, козите и говедата ќе биде задолжителна, на трошок на одгледувачите, и ќе претставува услов за
Македонија

Казни, па дури и затвор за сопствениците кои несоодветно ги третираат коњите

А1он
Не само парични, туку и затворски казни се предвидени за сопствениците кои несоодветно ги третираат коњите, ги измачуваат и ги оптоваруваат повеќе од она што
Македонија

Одговорно однесување со коњите и спречување на нивната злоупотреба – почнува кампањата на АХВ за подигање на јавната свест

А1он
Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) од денеска ја почнува кампањата чија цел е подигнување на свеста на сопствениците и одгледувачите на коњи кои се
Економија

И малите производители легално ќе продаваат од дома, АХВ со правилниците директно на терен

А1он
Фармерите и малите производители ќе можат да ги пласираат своите производи до крајните потрошувачи со додадена вредност без да зависат од откупувачите. Но, притоа, мора