Zapaden Balkan

Економија

Преку проект на Светската банка ќе се модернизираат и ќе се поврзуваат платните системи на Западен Балкан

А1он
Преку проектот на Светската банка за „Модернизација на плаќањата на Западниот Балкан“, во кој учествува Народната банка, како и останатите централни банки од регионот, со
Македонија

О’Брајaн: Граѓаните ќе имаат јасен избор во претстојните месеци, помеѓу визијата за движење кон Европа и нешто сосема друго

А1он
Граѓаните на Северна Македонија ќе имаат јасен избор во претстојните месеци, помеѓу визијата за движење кон Европа и нешто сосема друго. Ќе зависи од граѓаните
Македонија

Ковачевски: Планот за раст најсериозната политичка потврда од ЕУ за нејзините намери за интеграција на Западен Балкан

А1он
Планот за раст е досега најсериозната политичка потврда од Европската Унија дека тие имаат конкретен план за ефикасна европска интеграција на Западен Балкан. Во овие
Македонија

О’Брајaн: Никогаш не сте биле поблиску до ЕУ, ајде да ја завршиме практичната работа

А1он
Никогаш не сте биле поблиску до ЕУ. Со малку работа може да ги направиме работите подобри. Планот за раст е многу поразличен од претходните понуди
Македонија

Копман: Планот за раст нуди значителни придобивки, може да го забрза процесот на пристапување кон ЕУ

А1он
Планот за раст нуди значителни придобивки и за постојните 27 земји членки на ЕУ. Повеќе царински олеснувања, подобра гранична инфраструктура, интегрирање на системот за регистрација
Македонија

Започна лидерскиот состанок посветен на Планот за раст на Западен Балкан

А1он
Состанок на лидерите од Западен Балкан, посветен на Планот за раст усвоен од Европската Комисија се одржува денеска во Скопје. Премиерот Димитар Ковачевски, е домаќин
Македонија

Лидерите од регионот во Скопје на состанок посветен на Планот за раст на Западен Балкан

А1он
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски ќе биде домаќин на состанокот на лидерите на Западен Балкан, посветен на Планот за раст на
Македонија

ЕУ ја потврдува посветеноста на Западниот Балкан, пред Македонија остануваат уставните измени

А1он
Европската Унија вчера на Самитот ЕУ-Западен Балкан во Брисел ја потврди својата целосна и недвосмислена посветеност на перспективата за членство на земјите од регионот во
Македонија

Европејците се отворени за членство на Украина во ЕУ, но не и за Западен Балкан, приемот на Македонија го поддржуваат 26 отсто

А1он
Европејците се отворени за пристапување на Украина во ЕУ, но се скептични за приемот на државите од Западен Балкан, Грузија и Турција, покажува истражувањето спроведено
Регион

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

А1он
Австриската министерка за одбрана Клаудија Танер порача дека Австрија инсистира на забрзување на процесот на пристапување на земјите од Западниот Балкан во ЕУ, со цел