Zapaden Balkan

Македонија

Европејците се отворени за членство на Украина во ЕУ, но не и за Западен Балкан, приемот на Македонија го поддржуваат 26 отсто

А1он
Европејците се отворени за пристапување на Украина во ЕУ, но се скептични за приемот на државите од Западен Балкан, Грузија и Турција, покажува истражувањето спроведено
Регион

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

А1он
Австриската министерка за одбрана Клаудија Танер порача дека Австрија инсистира на забрзување на процесот на пристапување на земјите од Западниот Балкан во ЕУ, со цел
Македонија

Ковачевски на Берлински процес: Соработката на земјите од Западен Балкан е клучна за забрзан економски раст и за европеизација на регионот

А1он
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, во рамки на Самитот на лидери на Берлински процес, учествуваше на првата работна сесија, посветена на
Македонија

Мишел: На декемврискиот Самит очекувам одлуки за проширувањето за некои од земјите од Западниот Балкан

А1он
На Самитот на ЕУ во декември очекувам одлуки поврзани со проширувањето за некои од земјите од Западниот Балкан, согласно извештајот на Европската комисија за усогласеноста
Македонија

Ќе плаќаме помали сметки – Од денеска се намалуваат цените за интернет во роаминг со земјите од ЕУ

Започнува намалувањето на цените за роаминг со земјите од ЕУ. Граѓаните и бизнисите во Македонијa, ќе плаќаат во просек една третина помалку од цената којашто
Македонија

Австрија предлага унапредување на постепената интеграција на Западниот Балкан во ЕУ

А1он
Иако ја препознаваме важноста да се разговара за реформите во Унијата и за иднината на ЕУ, сметаме дека тоа не треба да се користи како
Регион

Шаленберг: ЕУ пред 20 години му вети членство на Западен Балкан, не смее Украина да влезе преку ред

А1он
Европската унија не може да си дозволи да му даде приоритет на членството на Украина, игнорирајќи ги другите долгогодишни кандидатури како оние од Западен Балкан.
Регион

„Транспаренси интернешнал“: Западниот Балкан бавен во борбата против организираниот криминал

А1он
Западен Балкан е познат по слабиот отпор кон организираниот криминал, државите бавно го решаваат тој проблем, а институциите сe уште немаат соодветни ресурси и независност,
Македонија

Наскоро се укинува роамингот меѓу Западен Балкан и ЕУ

А1он
Оваа година треба да стапи на сила договорот за роаминг, според кој сите повици на мобилни телефони, исто како и користењето на интернет преку мобилен