voda za pienje

Македонија

Со три капки лимон скопската вода е лесна за пиење, мит е дека не е безбедна за бубрежно болните

Маја Илиевска-Пачемска
Првиот совет што го добиваат пациентите кај кои се дијагностицира некаква бубрежна болест е да не пијат повеќе вода од чешма, а истовремено скопското ЈП
Македонија

ЈП Водовод и канализација: Водата во Скопје квалитетна и безбедна за пиење

А1он
Водата во Скопје е безбедна за пиење, покажуваат податоците од мострите од 157 примероци за физичко-хемиска и 157 за микробиолошка анализа на вода за пиење
Македонија

Со дотраени цевки и „дупки“ во скопскиот водовод губиме и до 60 отсто од водата за пиење

Дел од жителите на Скопје се уште пијат вода од азбестни цевки. Во ветувањата на политичките партии, особено пред избори, редовно пишува дека ќе се
Македонија

Бактеријата ешeрихија коли најдена во половина од примероците од неисправната вода за пиење, докторите алармираат за последици по здравјето

Речиси третина од 960 примероци вода кои биле испитувани за бактериолошка анализа од Центарот за јавно здравје, не одговарале на пропишаните нормативи. Над 15 отсто,
Македонија

Заматена водата од чешма во Тетово, не се препорачува да се пие

А1он
Центарот за јавно здравје Тетово препорачува водата од градскиот водовод да не се користи периодов поради појава на заматување предизвикано од интензивните врнежи од дожд.
Македонија

Обилните дождови ја заматија струшката вода, издадена препорака да не се пие

А1он
Водата од градскиот водовод во Струга е заматена на две мерни места поради врнежите од дожд и не се препорачува за пиење. Центарот за јавно
Македонија

„Авицена“ за бактериите во водата за пиење: Го анализиравме донесениот примерок, можел да биде од бара или од канализација

Маја Илиевска-Пачемска
Лабораторијата „Авицена“ каде што била направена анализата на примерокот за кој на социјалните мрежи се крена паника дека е вода за пиење во која беа