szo

Свет

СЗО ја објави првата листа на причинители на габични инфекции

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) ја состави првата листа на габични патогени кои претставуваат најголема закана за здравјето на луѓето, предупредувајќи дека некои видови стануваат се
Свет

СЗО: Поради недостиг, да се користи само една доза од вакцината против колера

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) и нејзините партнери денеска препорачаа земјите каде што има колера привремено да користат само една доза вакцина наместо две, како што
Свет

СЗО: Ковид-19 сè уште е итен здравствен проблем

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) денеска соопшти дека Ковид-19 останува глобална вонредна состојба, речиси три години откако првпат беше прогласена. На 30 јануари 2020 година, Комитетот
Свет

СЗО: Пандемијата создаде глобална ментална здравствена криза

А1он
Пандемијата на Ковид-19 создаде глобална криза за менталното здравје, поттикнувајќи стрес и поткопувајќи го менталното здравје на милиони луѓе, предупреди Светската здравствена организација пред Светскиот
Свет

СЗО: Од долгиот ковид се погодени 17 милиони Европејци

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) проценува дека најмалку 17 милиони Европејци беа погодени од долгиот ковид во 2020 и 2021 година, и притоа таа повикува на
Свет

СЗО ги следи случаи на „мистериозна болест“ во Аргентина

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) следи неколку случаи на пневмонија од непознато потекло во Аргентина, каде досега се регистрирани три смртни случаи. Десет случаи се поврзани
Свет

СЗО: Забавува епидемијата на мајмунски сипаници во Европа

А1он
Трајниот пренос на мајмунските сипаници од човек на човек во Европа е елиминиран, соопшти Светската здравствена организација (СЗО). Регионалниот директор на СЗО за Европа, др.
Свет

Суспендиран директор на СЗО за Азија обвинет за неетичко и расистичко однесување

А1он
Светската здравствена организација (СЗО) на неодредено време го суспендира регионалниот директор за Западен Пацифик, д-р Такеши Касаи, обвинет од десетина вработени во СЗО за расистичко,