prespa

Економија

Со Швајцарска донација ќе се заштитува Преспанското Езеро

А1он
Со донација од швајцарската Влада преку програмата на УНДП ќе се заштитува Преспанското Езеро од ерозија преку пошумување со автохтони дрвја. Ова беше официјализирано со
Економија

Меморандум за заштита на Преспанскиот регион

А1он
Јавното претпријатие „Македонски шуми“ и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) денеска ќе потпишат Меморандум за разбирање за поширока заедничка иницијатива во Преспанскиот регион. За
Македонија

Швајцарска поддршка за заштита на еко системот на Преспанско Езеро

А1он
Швајцарија преку Швајцарската агенција за развој и соработка обезбеди пет милиони швајцарски франци за реализација на проектот за еко-системот на Преспанското Езеро. Проектот ќе се
Македонија

Меморандум за проектот за обнова на екосистемот на Преспанското езеро

А1он
Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми и швајцарскиот амбасадор Стефано Лазарото денеска ќе потпишат меморандум за разбирање за спроведување на проектот за
Македонија

ВИДЕО: Преспанско Езеро – главен шверцерски канал

А1он
Најголемиот шверц во Македонија се случува на Преспанското езеро на тромеѓето помеѓу Грција, Албанија и Македонија тврдат за А1 жители на Преспа. Велат оти се
Македонија

Преспанчани бараат да се пушти граничниот премин Маркова нога

А1он
Граничниот премин Маркова нога, со соседна Грција да биде отворен најитно што може бараат жителите на Преспа. Тие велат дека во отварањето на преминот гледаат
Македонија

ВИДЕО: Во Преспанско езеро не може да опстане чудовиште

А1он
Во Преспанското езеро нема услови да живее никакво чудовиште вели за А1 Трајче Талевски биолог од Хидробиолошкиот завод во Охрид, кој долги години го проучува