fridom haus

Македонија

За Фридом Хаус, Македонија е земја со хибриден режим

А1он
По 10 години, Македонија повторно се врати назад во групата на земји со таканаречени „хибридни режими“ односно „земји во транзиција“ во кои владее лажната демократија,
Свет

„Фридом хаус“: Слободата на Интернет во опаѓање ширум светот

А1он
Слободата на Интернет опаѓа во целиот свет, бидејќи властите во земјите ширум светот ја ограничуваат со се понапредниот надѕор, со затворање опозициски Интернет страници поради „незаконски содржини“,
Македонија

Ружин: Власта на ДПМНЕ е како самозаљубен болежлив спортист без допинг

А1он
ЛДП реагира на извештајот на FREEDOM HOUSE за состојбата на дмократијата во Македонија 2013 година. „Полуконсолидиран и авторитарен режим, транзициска влада и хибриден режим, со
Македонија

Фридом хаус со исти оценки за корупцијата и медиумите како лани

А1он
Со добивањето пониска оценка за правната рамка и независноста на судството, Македонија бележи пад на демократијата. За разлика од минатата година, кога Фридом хаус ја
Македонија

Тодоров причина за лош извештај за судството од Фридом Хаус

А1он
Во последниот извештај на Фридом Хаус, сосотјбите во судството не се оценети добро а како причина се наведуваат политичкиот притисокот на министерот за здравство врз
Свет

„Фридом хаус“: Изборните демократии во светот се 118 во 2012 година

А1он
Изборните демократии во светот во 2012 се 118 – за една повеќе во споредба со 2011 година, соопшти невладината организација „Фридом хаус“ во извештајот „Слободата во светот
Македонија

Македонија на 120-то по слободни медиуми, Србија на 74-то место

А1он
Србија на овогодинешниот извештај на организацијата Фридом хаус за слобода на медиуми напредуваше за едно место и се наоѓа во група на делимично слободните држави.
Македонија

Фридом Хаус Состојбата со медиумите во Македонија е поразителна

А1он
Карин Карликер, директорка на проекти за слободата на медиумите при Фридом хаус, во кусиот разговор за Гласот на Америка претстави поразителена слика за состојбата со
Македонија

Македонија назадува, нов извештај на „Фридом Хаус“

А1он
Уште еден неповолен извештај на „Фридом Хаус“ за Македонија. Во него земјава се наоѓа во групата полудемократски држави и бележи влошување на состојбите со оценка