dogovor bugarija

Македонија

Димитров: Неизвесно продолжувањето на работата на Македонско-бугарската комисија

А1он
Претседавачот на бугарскиот тим од Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија за историски прашања Ангел Димитров изјави дека е неизвесно продолжувањето на работата на комисијата која, според
Uncategorized

С. Македонија ќе реагира на ставот на БАН, Договорот со Бугарија е потпишан на македонски и бугарски јазик

А1он
Република Северна Македонија ќе реагира на ставот на Бугарската академија на науките (БАН) дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик. Властите во земјава најпрво
Македонија

БАН: Повелбата за македонскиот јазик содржи неточни и прифатливи позиции

А1он
Повелбата за македонскиот јазик што ја усвои МАНУ содржи неточни и неприфатливи позиции, кои им штетат на односите меѓу двете соседни земји, се наведува во
Македонија

Ѓорѓиев: Имаме различно толкување на терминот „заедничка историја“

А1он
Имаме различно толкување на терминот „заедничка историја“ кој е содржан во Договорот за добрососедство. Најдиректно кажано колегите од Бугарија со тоа сакаат да промовираат некаква
Македонија

Средниот век, Османлиската империја и Гоце Делчев теми на деветтата средба на Мешовитата македонско-бугарска комисија

А1он
Средниот век, Османлиската империја и евентуалното заедничко чествување на Гоце Делчев се темите за кои ќе разговараат членовите на Заедничката комисија меѓу Република Северна Македонија