ВИДЕО: Претставени девет човеколики роботи: Нема да правиме востание против луѓето

Од:

Роботите претставени на форум за вештачка интелигенција очекуваат да бидат се повеќе и повеќе и тврдат дека можат да помогнат во решавањето на светските проблеми. Тие ветија дека нема да ги крадат работните места на луѓето или да се кренат против човештвото. Девет хуманоидни роботи се собраа на конференцијата „Вештачка интелигенција за општо добро“ во Женева, каде организаторите сакаат да ја афирмираат улогата на вештачката интелигенција и роботите во решавањето на најголемите глобални предизвици како што се болестите и гладот, а одржаа и прес-конференција. .

„Ќе работам со луѓе, ќе им помагам и ќе им бидам од услуга и нема да бидам замена за ниту една работа“, рече Грејс, медицински робот облечен како медицинска сестра. „Дали си сигурна, Грејс?“, ја праша нејзиниот креатор, Бен Герцел од SingularityNET. „Да, сигурна сум“, одговори таа.

Тоа го потврди и роботот Ameca кој има способност да имитира лица. „Роботите како мене можат да се користат за да се подобри квалитетот на животот и да се направи светот подобро место. Верувам дека е само прашање на време кога ќе имаме илјадници роботи како мене“, рече тој.

На прашањето дали има намера да се побуни против Еило Џексон кој ја создаде и седеше до неа, Амека одговори: „Не знам зошто мислите така. Мојот креатор е добар со мене и јас сум многу среќна со мојата моментална ситуација“.

Бројни роботи неодамна беа подобрени со инкорпорирање на најновата верзија на генеративна вештачка интелигенција во нив, па пријатно ги изненадија своите креатори со софистицирани одговори. Аи-Да, робот кој може да слика, се согласи со писателот Јувал Ноа Харари кој повика на подобро регулирање на вештачката интелигенција на конференцијата.

„Голем број познати луѓе во светот на вештачката интелигенција сугерираат на некој начин да се регулира областа и јас се согласувам со тоа“, рече Харари. Но, Дездемона, пејачката во групата Џем Галакси, не е склона кон тоа. „Не верувам во ограничувања, верувам во можности“, рече таа. „Ајде да ги истражиме можностите на универзумот, светот да биде наше игралиште“.

Би можело да ве интересира

Објавена меѓународната рамка за регулирање на вештачката интелигенција

Маск: Вештачката интелигенција може да ги остави сите без работа

Предраг Петровиќ

“AI Tech Summit”: Прв меѓународен високо-технолошки самит за вештачка интелигенција во Скопје

ЦИА подготвува нов проект – воведување на сопствен модел на вештачка интелигенција

“AI Tech Summit”- Прв меѓународен високо-технолошки самит за вештачка интелигенција во Скопје

Вештачката интелигенција – потенцијален (не)пријател на новинарството и иднината на медиумите