Промената на ДУП-от во Карпош за бензинската на „Пуцко Петрол“ е организиран криминал, смета Антикорупциска

Од:

Антикорупциска комисија (ДКСК) поради сомнежи за несовесно работење, искористување на службената положба и овластувања и поткуп во случајот со бензинска станица на Пуцко Петрол во во населбата Карпош, ќе достави иницијатива до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција против сите чинители кои учествувале во постапката за носење на детален урбанистички план спротивно на Генералниот урбанистички план на Град Скопје.

До Министерство за локална самоуправа ќе се достави претставка за понатамошно постапување и распуштање на Советот на Општина Карпош. За останатите сознанија на ДКСК кои упатуваат на сомнежи за прикриена инвестициска активност на деловна банка преку комерцијален деловен субјект –трговско друштво, како и сомнежи за неусогласеност со даночната регулатива, ќе
се достават претставки до надлежните државни органи и институции.

– ДКСК побара информации од сите надлежни институции. При анализата на сите докази, ДКСК утврди дека се работи за два идентични ДУП-ови кои не се усогласени со ГУП на Град Скопје.

Пуцко Петрол не успеал да ги добие предвидените документи за изградба на бензинска станица.

Првата фалинка е што по предлог на инвеститорот, односно Пуцко Петрол, оптината врши промена на ДУП. Слабостите во работа на локална самоуправа се кога не се исполнети сите критериуми а се дава можност за градба со цртање на објект во ДУП – истакна од ДКСК.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Интервју со Јакимовски: Ако до 2030 година не влеземе во ЕУ мора да најдеме алтернатива, ова стана поигрување со нацијата

Александар Тодески

Општина Карпош пред Уставен суд ќе го оспорува ДУП-от кој го донесе Општина Ѓорче Петров

Арсовска: Кривични за градоначалникот на Ѓорче и министерот за транспорт – „Нема да дозволиме еколошка катастрофа на Скопје“

Анита Петровска Рајковиќ

(ВИДЕО) Три хемиски фабрики во новиот ДУП за Ѓорче – „Загрозен животот на карпошани“, Јакимовски бара Уставен да го укине

Анита Петровска Рајковиќ

Општина Карпош: Донесовме инвестиција од 50 милиони евра и ќе продолжиме да работиме во интерес на граѓаните

Горан Наумовски

Левица: Почнува изградбата на спорната 17-катница во непосредна близина на болницата „8 септември“

Катерина Ѓуровски