Објавена листата на фирми што зеле државна помош, а не им платиле на работниците

Од:

Владата ја објави листата на над 700 компании за кои било утврдено дека зеле државна помош за исплата на минимални плати за своите вработени во април и мај, но не им ги исплатиле средствата на работниците.

Според УЈП, голем дел (околу 3.750) од фирмите што добиле државни пари во овој период, им исплатиле по помалку од една минимална плата на вработените, додека до работниците во некои фирми не стигнал ниту денар од државната помош.

Државата им исплати околу 79 милиони евра на околу 20 илјади македонски компании како помош за исплата на минимална плата за над 100 илјади вработени за месеците април, мај и јуни. Според УЈП, околу два милиони евра од овие пари не стигнале кај вработените, а нецелосна била исплатата кон вработените на отприлика секоја седма помогната фирма.

Целосната листа на компании може да се најде на следниов линк.

Би можело да ве интересира

Продолжување на рокот за поднесување ДДВ-04 пријави и надградба на ситемот е-ПДД

ВМРО-ДПМНЕ: Лукаревска место да поднесе кривична пријава до фирмите за криминал тежок над 22 милиони евра, таа ги става на листа на должници

Реакција на УЈП на прес-конференцијата на портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ

Демант од УЈП за тврдењата на ВМРО-ДПМНЕ: Нема извршен поврат на ДДВ, даночните обврзници имаат даночен долг

Спречена измама со поврат на ДДВ од над 160 милиони денари на нафтени компании

Орце Костов

ВМРО-ДПМНЕ: УЈП ги призна информациите на ВМРО-ДПМНЕ дека постоело поврат на ДДВ со лажни фактури, што правела Лукаревска и која е нејзината улога во аферата?