ВМРО-ДПМНЕ: Лукаревска место да поднесе кривична пријава до фирмите за криминал тежок над 22 милиони евра, таа ги става на листа на должници

Од:

Фирмите Актико, потоа Окитна и Хантонос, потоа Хант Осој, Лукаревска ги ставила на листа на должници, место да поднесе кривични пријави за криминал тежок над 22 милиони евра. Самата Лукаревска јавно вели, дека на адресите на овие фирми, нема магацини и складишта, од друга страна им ја признава трговијата. Доколку немало поврат на ДДВ, туку парите се за „аконтација” за „во иднина”, зошто УЈП после година и половина, ги става овие фирми на листа на должници и како УЈП им пресметала даночен долг, ако нема пристап до деловните книги, прашуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

– Лукаревска треба да даде одговор, за што треба да се наплати данок од 11 односно 12.2 милиони евра? Извештаите од надворешната контрола на УЈП, јасно го потврдуваат направениот криминал. Зошто за Актико/Окитна и за Хантонос/Хант Осој, Лукаревска нема предмет до ОЈО? Ова е криминал што опфаќа повеќе делови од Кривичниот закон, како Член 60-а за даночна пријава со лажни податоци заради имотна корист, до член 378 за фалсификувани исправи.

Јавноста бара одговори, Лукаревска да каже зошто и кого штити, кога се знае дека овие исти ликови, се поврзани со криминален поврат на ДДВ во 2020-та година.
Одговорност за овој организиран криминал мора да има. Ако не сега, ќе има за неколку месеци, по изборите, во тоа граѓаните да бидат сигурни. Никогаш не било полошо! Важно е да ги поразиме – велат од партијата.

Би можело да ве интересира

Тошковски и Николоски му се заблагодарија на Мицкоски за предлозите да бидат министри

A1on

Најавени министрите од новата влада: Муцунски во МНР, Ристовски за спорт, Тошковски во МВР, Николовски за транспорт

A1on

Љутков: Очекувам гласање за новата влада во Собранието околу 20 или 22 јуни

A1on

ВМРО-ДПМНЕ вечерва ќе ги соопшти имињата на новите министри и заменици

A1on

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ станува изолирана партија, огромно двотретинско мнозинство во собранието поддржа системски закон

ВМРО-ДПМНЕ: Филипче и Славјанка предремаа седум годишна брутална злоупотреба од ДУИ