Данок на возила ќе се плаќа зависно од тоа колку штетни гасови испуштаат

Од:

Министерството за финансии објави дека отпочнува процес за подготовка на нов закон со кој ќе биде уредено плаќањето данок за моторни возила. Ова е објавено на Електронскиот национален електронски регистар на прописи.

Според образложението, со новиот Закон за акцизите од мај годинава оданочувањето на патничките автомобили не е предмет на уредување на овој закон. Од таа причина, власта планира регулација со нов посебен закон за данок на моторни возила.

„Имајќи ги предвид европските практики и препораките од странските експерти во оваа област данокот на моторните возила покрај вредноста на моторните возила ќе се пресметува и врз основа на износот на просечната емисија на јаглерод диоксид – CO2 изразена во грамови по километар“, пишува во образложението.

Според предлагачот, на овој начин ќе се придонесе кон увоз и користење возила со пониска емисија на јаглерд диоксид, што ќе значи намалување на загадувањето на воздухот со цел да се обезбеди здрава животна средина што е основен предуслов за квалитетен живот на граѓаните.

Временската рамка за изготвување на предлог законот е 22 септември годинава.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: 23 отсто помалку сообраќајки во декември, вчера 57 санкции за брзо возење во Штип

Ана Ололовска

Изминатата недела подигнати 168 непрописно паркирани возила во Скопје

Ана Ололовска

244 санкционирани возачи во Скопје, 24 за брзо возење

Ана Ололовска

Од 213 санкционирани, казни за 32 возачи без дозвола во Скопје

Ана Ололовска

Во Драчево 101 сакциониран возач, 14 се за возење без возачка дозвола

Ана Ололовска

За десет дена 835 казни за брзо возење

Ана Ололовска