stetni gasovi

Свет

Емисиите на јаглероден диоксид во ЕУ го надминаа нивото од пред пандемијата

А1он
Емисиите штетни гасови од стопанските активности во ЕУ сега се малку повисоки отколку пред пандемијата на Ковид-19, објави Европскиот завод за статистика. Испуштените гасови од
Свет

САД се обврзаа да испуштаат двојно помалку штетни гасови до 2030 година

А1он
Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден вети дека ќе ги намали емисиите на стакленички гасови за 50 до 52 проценти до 2030 година во споредба
Македонија

Европската енергетска заедница покрена спор против Македонија, недоволно сме ги намалиле штетните гасови

А1он
Секретаријатот на Енергетската заедница почна постапка за решавање на споровите против Македонија, Босна и Херцеговина, Косово и Србија за неисполнување на нивните горни граници на
Свет

Светската индустрија за храна е одговорна за една третина од штетните гасови

А1он
Во истражувањето објавено во списанието „Нејчр фуд“ (Nature Food) се истакнува дека една-третина од штетните гасови кои предизвикуваат ефект на стаклена градина потекнуваат од производството,
Свет

Пандемијата предизвика драстичен пад на емисиите на штетни гасови

А1он
Поради рестриктивните мерки воведени поради пандемијата со Ковид-19  забележан е најголем пад на емисиите на штетни гасови, кои предизвикуваат ефект на стаклена градина, во првата
Свет

ЕТЦ: За намалувањето на емисиите на штетни гасови потребни се до 2.000 милијарди долари годишно

А1он
Постигнувањето на нето нула емисии на штетни гасови до средината на векот би чинело дополнителни од илјада до две илјади милијарди долари годишно, покажуваат резултатите
Економија

Данок на возила ќе се плаќа зависно од тоа колку штетни гасови испуштаат

Васко Маглешов
Министерството за финансии објави дека отпочнува процес за подготовка на нов закон со кој ќе биде уредено плаќањето данок за моторни возила. Ова е објавено