Европската енергетска заедница покрена спор против Македонија, недоволно сме ги намалиле штетните гасови

Од:

Секретаријатот на Енергетската заедница почна постапка за решавање на споровите против Македонија, Босна и Херцеговина, Косово и Србија за неисполнување на нивните горни граници на националните планови за намалување на емисиите (НЕРП) за 2018 и 2019 година.

Во соопштението се наведува дека со испраќање на воведни писма, Секретаријатот покренал прелиминарна постапка, чија цел е овозможување на договорните страни да реагираат на наводите за непочитување на законите на Енергетската заедница во рок од два месеци и да му овозможат на Секретаријатот целосно да се запознае со позадината на секој случај.

НЕРП е инструмент за усогласување со Директивата за големи постројки за согорување и треба да предвиди намалување на емисиите на сулфур диоксид, азотни оксиди и прашина за група на растенија опфатени со нивниот опсег.

-Во случајот на Северна Македонија таа се соочува со проблеми во однос на максимумот за сулфур диоксид и прашина, додека за Србија најголемиот предизвик е почитување на горната граница на сулфур диоксид. Босна и Херцеговина и Косово не ги исполнија горните граници за ниту еден од трите загадувачи, се наведува во соопштението.

Согласно членовите 7 и 17 од Деловникот за решавање на спорови, на заинтересираните страни може да им се овозможи пристап до списите на предметот и можат да достават писмени забелешки за овој случај до Секретаријатот во предходната постапка, се додава во соопштението.

Би можело да ве интересира

Емисиите на јаглероден диоксид во ЕУ го надминаа нивото од пред пандемијата

Ана Ололовска

САД се обврзаа да испуштаат двојно помалку штетни гасови до 2030 година

Жарко Настоски

Светската индустрија за храна е одговорна за една третина од штетните гасови

Жарко Настоски

Пандемијата предизвика драстичен пад на емисиите на штетни гасови

А1он

ЕТЦ: За намалувањето на емисиите на штетни гасови потребни се до 2.000 милијарди долари годишно

Ана Ололовска

Бектеши: Нема опасност ЕЗ да предложи санкции за земјава