До 2050 во морињата ќе има повеќе пластика отколку риби

Од:

Според податоци на Обединетите Нации 30 проценти од рибите веќе се отруени со пластика, а до 2050 година во морињата ќе има повеќе пластика отколку риби.

Според проценки на американскиот Завод за заштита на животната средина, светската потрошувачка на пластични кеси го достигнала годишното ниво до 1.000 милијарди парчиња.

Од тоа, поради високите трошоци се рециклира само помалку од еден процент – поскапо е да се рециклира пластична кеса отколку да се направи нова.

Природата го плаќа највисокиот данок, затоа што преостанатите 99 отсто ги загадуваат морињата, реките и езерата, ветерот ги разнесува по копното, канализацијата ги носи во водите.

Пластичните кеси се произведуваат од полиетилен, нафтен дериват кој се разградува илјада години, а неговите отровни хемикалии влегуваат во земјата, езерата, реките и морињата.

Десетина илјади китови, птици и желки секоја година умираат поради пластичните кеси во морето.

Многу земји ширум светот сериозно ја сфатија опасноста од пластичните кеси, поради што голем број ги забрани или воведе даноци за нивна употреба.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Во Грција: Жена падна во морето додека се качуваше на брод, луѓе веднаш скокнаа по неа

Горан Наумовски

Тело на маж е пронајдено во морето кај Сплит, полицијата тврди: Најверојатно е жртва од судир на бродови

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Морето во јапонскиот град Наго преку ноќ стана црвено

Горан Наумовски

Во близина на Тунис од морето се извлечени 210 тела

Хрватскиот капетан спасил момче кое поминало два дена на море во гумен чамец

Горан Наумовски

Зегин со свој придонес во големата еко акција „Скопска Црна Гора ја поздравува пролетта”

Ана Ололовска