zivotna sredina

Македонија

Македонија го одбележува Светскиот ден на водите

А1он
Со повеќе активности денеска во Македонија ќе биде одбележан Светскиот ден на водите, 22 Март. Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) организира конференција
Македонија

МЖСП: Со реформите во секторот води ќе се подобрат услугите за граѓаните

А1он
Подобрување на квалитетот на услугите од секторот води коишто граѓаните ги добиваат од јавните комунални претпријатија, а со тоа и зголемување на ефикасноста на истите
Македонија

Град Скопје објави конкурс за најголем придонес за животната средина во 2017

А1он
Во рамки на традиционалната манифестација „Денови на пролетта – Денови на екологијата“ Град Скопје денеска објави јавен конкурс за избор на најеколошка компанија, за најголем
Македонија

Зајакнување на капацитетите за имплементација на Натура 2000

А1он
Министерот за животна средина и просторно планирање Башким Амети денеска ќе се обрати на завршниот настан на проектот финансиран од Европската унија „Зајакнување на капацитетите
Македонија

Нов закон за заштита од индустриски емисии со построги критериуми за одредени индустрии

А1он
Министерството за животна средина и просторно планирање изготви нов закон за заштита од индустриски емисии во кој целосно е инкорпорирана ЕУ директивата за индустриски емисии,
Македонија

Промоција на лабораторија за животна средина

А1он
Лабораторија за животна средина ќе промовира денеска компанијата Технолаб. Од компанијата информираат дека станува збор за лабораторија акредитирана од страна на Институтот за акредитација согласно
Македонија

Национална конференција за води: Приоритет управувањето со водите

А1он
Управувањето со водите претставува приоритет кој се рефлектира во повеќе стратешки документи донесени од Владата на Република Македонија и од Министерството за животна средина и
Македонија

Истрага против седум вработени во Управата за животна средина

А1он
Основното јавно обвинителство – Скопје, постапувајќи по кривична пријава на Одделението за сузбивање организиран криминал во МВР, донесе наредба за спроведување истражна постапка против седум
Македонија

Швајцарија и Македонија со нова Стратегија за соработка (2013 – 2016)

А1он
Министерот за животна средина и просторно планирање, Абдилаќим Адеми денеска присуствуваше на промоцијата на Стратегијата за соработка на Швајцарија со Македонија (2013–2016). Новата Стратегија за
Македонија

Министерот Адеми во Охрид го отвори меѓународниот состанок посветен на заштитата на озонската обвивка

А1он
Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми го отвори годишниот состанок на Регионалната мрежа на Канцеларии за заштита на озонската обвивка на земјите