umetnost

Култура

Завршува интернационалниот фестивал „Театарски европски алтернативи“

А1он
Со изложба во Младинскиот културен центар вечер завршува Интернационалниот фестивал „Театарски европски алтернативи“. Изложбата е всушност поезија преточена во дизајн постери, фотографии и графички визуелни
Култура

Уметникот Живко Поповски -Цветин со ликовна работилница во возот на релација Скопје-Куманово по повод Светскиот ден на мирот

А1он
По повод Светскиот ден на мирот, уметникот Живко Поповски-Цветин, денеска организираше ликовна работилница во возот Скопје-Куманово, по што делата ги подари на ученици од две
Култура

„Светлината од уметникот ќе се одрази врз целата заедница“ преку црно- бели портрети изложени на Рузвелтова

А1он
Во Центарот на Скопје, на фасадите на зградите на улица „Рузвелтова“ 44a – 46а, 130, црно- бели портрети на уметници, културни работници и креатори на
Култура

Затворена јубилејната 35-та ликовна колонија св.Јоаким Осоговски

А1он
Нови 16 вредни ликовни уметнички дела се создадени на годинашната Меѓународна ликовна колонија св.Јоаким Осоговски што траеше една недела во прекрасниот амбиент на манастирскиот комплекс
Култура

Аудиовизуелна инсталација на Ивановски и Пејовски во „Центар-Јадро“

А1он
„Прозорец со поглед – неограничено време во ограничен простор“ е новиот заедничкиот проект на визуелниот уметник Иван Ивановски и композиторот Александар Пејовски што од вечерва
Култура

Почнува 35. Меѓународна ликовна колонија Св. Јоаким Осоговски

А1он
Од денеска до четиринаесетти септември во манастирскиот комплекс Св. Јоаким Осоговски ќе се одржи 35. јубијелно издание на Меѓународната ликовна колонија која го носи името
Култура

Уништениот мурал на уметникот Павле Кузмановски наново насликан на платно и поставен во основно училиште

А1он
Муралот „Образование“ на академскиот сликар Павле Кузмановски кој беше премачкан со бела боја при реконструкција на гимназијата е репродуциран летово од авторот, како слика на
Култура

Седма Младинска керамичка работилница во село Вранештица

А1он
Во Вранештица викендов ќе се одржи седмата сесија на Младинската керамичка реботилница, чиј главен покровител е Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево. На работилницата ќе
Култура

Meѓународна ликовна колонија „Де Ниро“ од 20 до 27 август

А1он
Македонски ликовни уметници, како и од Германија, Србија, Саудиска Арабија, Црна Гора и Грција ќе учествуваат на 17. Меѓународна колонија „Де Ниро“-Битола која ќе се