umetnost

Култура

Центар Јадро ќе го претстави творештвото на уметницата Моника Мотеска

А1он
Од Центар Јадро информираат дека серијата презентации на македонски уметници ја продолжуваат со преглед на творештвото на визуелната уметница Моника Мотеска, авторка со богата и
Култура

Јавни презентации на професорките Сасен и Дескова во Музејот на современата уметност – Скопје

А1он
Вечерва, во 20 часот, на тремот од Музејот на современата уметност – Скопје, во рамките на јавна програма со наслов „Утописки урбанизам и глобален град“
Култура

Биљана Тануровска – Ќулавковски и Ивана Васева добитнички на наградата за ликовна критика „Ладислав Баришиќ“

А1он
Биљана Тануровска – Ќулавковски и Ивана Васева се добитнички на наградата „Ладислав Баришиќ“ за 2021 година од областа на ликовната критика. Наградата ја додели Здружението
Култура

Уметничка акција посветена на климатските промени

А1он
Центарот за современи уметности Скопје создаде уметничка акција во главниот град посветена на климатските промени наречена „Климатски баланс“. Целта на акцијата е да се подигне
Култура

Трета научна конференција и Четврта летна школа во манастирот „Свети Јован Претеча“ – Слепче

А1он
Во организација на манастирот Св. Јован Претеча – Слепче од денеска до 20-ти месецов на отворен простор во манастирскиот комплекс ќе се одржи Третата научна
Култура

КСП Центар-Јадро ќе ги презентира делата на визуелниот уметник Јане Чаловски

А1он
КСП Центар-Јадро во рамки на серијата разговори со истакнати ликовни автори и презентации на нивното творештво, утревечер од 20 часот во кафе-книжарница „Буква“ ќе го
Култура

Видео проекција и дискусија со Ана Адамовиќ во Музејот на современа уметност

А1он
Видео проекција и дискусија со визуелната уметница Ана Адамовиќ во разговор со кураторката Јованка Попова, ќе се одржи во Музејот на современа уметност во Скопје,
Култура

Центар Јадро ја продолжува серијата на презентации на македонски уметници

А1он
Од Центар Јадро информираат дека серијата на презентации на македонски уметници ја продолжуваат со преглед на творештвото на визуелниот уметник Никола Узуновски, преку неговите дела
Култура

Повик за млади автори од областа на музиката, поезијата и визуелните уметности

А1он
Онлајн Интернационалниот алтернативен фестивал „Театарски европски алтернативи – Sturm und Drang“ објавува јавен повик за програмата „Нов бран“ (New Wave) која ќе биде дел од
Култура

Видео проекција на дела од Игор Грубиќ во Музејот на современа уметност

А1он
Видео проекција и дискусија со хрватскиот визуелен уметник Игор Грубиќ во разговор со кураторката Јованка Попова вечер ќе се одржи во Музејот на современа уметност