tuberkuloza

Свет

СЗО: Повторно расте бројот на смртни случаи од туберкулоза поради ковид

А1он
Бројот на смртни случаи од туберкулоза повторно почна да расте, првпат по десет години, најмногу затоа што пандемијата на Ковид-19 го наруши пристапот до здравствени
Македонија

Светски ден за борба против туберкулоза, имаме континуиран пад на бројот на заболени

А1он
Во 2019 година во нашата земја биле регистрирани 199 случаи на туберкулоза со што Република Северна Македонија за прв пат се вбројува во земјите со
Македонија

Двојно намален бројот на заболени од туберкулоза, се решава проблемот со недостиг на кадар во диспанзерите

А1он
Бројот на заболени од туберкулоза во државава континуирано опаѓа. Од 560 регистрирани пациенти во 2007 година на 217 во 2018 година. Предвидени се 25 милиони
Македонија

Одбележување на Светскиот ден на борба против туберкулозата

А1он
Под мотото „Време е за акција…. за крај на туберкулозата” ЈЗУ Институт за белодробни заболувања и Националниот координативен механизам со поддршка на Министерството за здравство
Македонија

„Време е за акција…. за крај на туберкулозата”, 24 март Светскиот ден на туберкулозата

А1он
Под мотото „Време е за акција…. за крај на туберкулозата” ЈЗУ Институт за белодробни заболувања и Националниот координативен механизам со поддршка на Министерството за здравство
Македонија

Состанок на Одборот на Глобалниот фонд против ХИВ, маларија и туберкулоза

А1он
Премиерот Зоран Заев денеска во Скопје ќе го отвори дводневниот 39-ти состанок на Одборот на Глобалниот фонд против ХИВ, маларија и туберкулоза. На состанокот, на
Македонија

Се намалува бројот на болни од туберкулоза, лани 220 случаи

А1он
Во Македонија во последните десетина години во континуитет се бележи постојано намалување на вкупниот број новорегистрирани случаи на туберкулоза, изјави денеска Билјана Илиевска Попоска, претседател
Македонија

Состанок на Здружението на пневмофтизиолози по повод одбележувањетo на Светскиот ден на туберкулозата

А1он
Здружението на пневмофтизиолози на Македонија денеска во ЈЗУ Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза ќе одржи стручен состанок по повод одбележувањето на 24 Март, Светски