trgovija

Економија

Горивата и лековите со најголемо учество во прометот на трговија во 2019 година

А1он
Прометот во трговијата на мало по групи производи во 2019 година изнесувал 327 678 671 000 денари, покажуваат податоците што ги објави денеска Државниот завод
Економија

Годинава без големи набавки за празниците, трговците се надеваат на раст на продажбата до Велигден

А1он
Индекс – Загреб Корона кризата го намали прометот во продавниците, така што Хрватската стопанска комора очекува дека трошењето за време на празниците оваа година ќе
Економија

Трговијата, транспортот и сместувањето со најголема додадена вредност во структурата на БДП во 2019

А1он
Бруто-домашниот производ минатата година изнесува 689. 425 милиони денари и во однос на 2018 година номинално е зголемен за 4,3 проценти. Реалната стапка на раст
Економија

Трговскиот центар „East Gate“ готов до есен следната година, заокружено неговото финансирање

А1он
Во Скопје денеска беше потпишан договорот за најголемиот синдициски заем во земјава во висина од 72 милиони евра со што се заокружува финансирањето за изградба
Економија

Словенија: Трговците против новиот закон со кој продавниците нема да работат во недела

А1он
Словенечките трговци се сè погласни во противењето на предлог законот што предвидува недела да биде неработен ден за сите продавници, јавуваат локалните медиуми. Покрај здруженијата
Економија

Продажбата на мало во еврозоната падна за 11,7 проценти во април

А1он
Прометот на малопродажбата во еврозоната бележи значителен пад во април, при што опадна куповната моќ речиси на сите производи, вклучително и храна и пијалоци, бидејќи