smetkovoditeli

Економија

МФ: Усвоен новиот закон за сметководствени работи, подигнување на капацитетите и стручната подготвеност на сметководителите

А1он
Подигнување на капацитетите и стручната подготвеност на сметководителите се клучните промени кои ги содржи Законот за сметководствени работи, што го усвои Собранието на РС Македонија.
Економија

И танц-клубовите на протест, бараат укинување на забраната за нивна работа

А1он
Танцовите центри во земјава, вкупно 46, бараат укинување на забраната за нивна работа и финансиски надомест за претпрените штети изминатата година. И тие од вчера
Економија

Од утре и сметководителите на протест, ќе им се придружат на туристичко-угостителските работници

А1он
Сметководителите од утре ќе им се придружат на туристичко-угостителските работници и заедно со нив ќе протестираат. Незадоволни од игнорантскиот однос на власта и непочитувањето на
Економија

Бесими на средба со сметководителите: Заеднички ќе работиме на нов закон што ќе ја унапреди сметководствената професија

А1он
Нов Закон за сметководствени работи, којшто ќе биде во согласност со директивите на ЕУ и со европските практики во насока на унапредување на сметководствената професија,
Македонија

Бектеши: сметководителите и не биле толку погодени од пандемијата, нема пролонгирање на рокот за завршните сметки

Маја Илиевска-Пачемска
На десет дена пред крајниот рок за доставување на завршните сметки на компаниите, министерот за економија Крешник Бектеши вели дека нема пролонгирање на рокот, како
Економија

Сметководителите под стрес оти Владата не попушта и не го продолжува рокот за поднесување завршни сметки

Маја Илиевска-Пачемска
Сметководителите под стрес и притисок ги подготвуваат завршните сметки и остануваат на барањето рокот 15 март да се продолжи до 30 април за хартиено поднесување
Економија

Ако не се пролонгираат роковите, ќе добиеме искривена слика за целата економија, предупредија сметководителите

А1он
Министерствата за финансии и за економија да ги искористат своите надлежности и да ги пролонгираат роковите за годишни сметки. Ако тоа не се случи, ќе
Економија

МФ: Предложените измени за сметководствени услуги не прават промени во постапката за признавање квалификација од странство

А1он
Предложените измени на Законот за вршење на сметководствени услуги не прават никакви промени на тековниот пазар на сметководствени услуги во земјава, туку само се допрецизира
Економија

Сметководителите бараат повлекување на измените за сметководствени услуги и итна средба со министерот за финансии

А1он
Комората на сметководители при Сојузот на стопански комори бара повлекување на измените на Законот за вршење на сметководствени работи кои се во собраниска процедура и
Економија

Сметководителите бараат Министертсвото за економија да ја преиспита одлуката околу роковите за завршните сметки

А1он
Одредени структури во Министерството за финансии и натаму, крајно посветено и пожртвувано се залагаат за уништување на крвотокот кој е единствената врска меѓу државата и