siromastija

Македонија

Отец Оливер Петровски: Околу 700 000 луѓе имаат само еден оброк во текот на денот, половина се деца

А1он
Во моментот има фрапантни 700 000 до 800 000 гладни луѓе во нашата држава, тоа се луѓе кои имаат само еден оброк во текот на
Економија

Демократско движење: Додека Владата експериментира, сиромаштијата само расте

А1он
Додека секојдневно се зголемуваат цените, особено цената на горивата, која е еден од доминантните фактори за формирање на цените на производите и услугите, Владата ја
Економија

Четвртина од населението во Македонија не може да си го загрее домот: Енергетската сиромаштија се зголемува

Орце Костов
Меѓу 25 и 30 проценти од македонското население живее во енергетска сиромаштија, а тука не спаѓаат само луѓето кои се под прагот на сиромаштија, туку
Регион

Речиси петтина од населението на Хрватска во ризик од сиромаштија

А1он
По повод Меѓународниот ден против сиромаштијата и социјалната исклученост што се одбележува на 17 октомври, граѓанските здруженија собрани околу Домот за човекови права порачуваат дека
Македонија

Децата во сиромашни семејства имаат поголем ризик да останат сиромашни, образованието клучно за надминување на оваа ситуација

А1он
Сиромаштијата во земјава контиунирано опаѓа, но детската сиромаштија се намалува побавно од сиромаштијата кај возрасните. Анализите покажуваат дека децата кои живеат во сиромашни семејства и
Свет

Во Италија уште еден милион сиромашни поради пандемијата

А1он
Од почетокот на пандемијата бројот на Италијанци кои се сметаат за сиромашни е зголемен за еден милион, пишува денеска весникот „Ил манифесто“, наведувајќи дека во
Македонија

Се собираат пари и градежни материјали за нов дом за болната девојка во Мирковци

Габриела Димковиќ-Мишевска
Наскоро ќе почне изградба на нов дом за семејството на Маја, која боледува од целебрална парализа, во скопско Мирковци. Група активисти од една хуманитарна организација
Македонија

Семејство во скопско Мирковци во тешка мизерија: 32-годишна парализирана девојка 15 години лежи на искинат душек директно на земја

Габриела Димковиќ-Мишевска
Наместо на кревет, 32-годишна девојка со целебрална парализа повеќе од 15 години лежи на импровизиран душек директно на бетон, покриена со стар јорган во импровизирана
Македонија

Се олеснува пристапот на граѓаните до гарантирана минимална помош

А1он
Овозможување олеснет пристап до правото на гарантирана минимална помош за лицата/домаќинствата во време на вонредни околности – утврдено постоење кризна состојба, прогласена епидемија, односно пандемија,