rodova ednakvost

Македонија

Анализа: Ковид 19 катастрофален за феминизмот, жените се во подредена улога

А1он
Ковид 19 е катастрофален за феминизмот. Целопкупното јакнење на жените за нивно подеднакво вклучување во општествените, економски и политички текови, споделените обврски и улога со
Македонија

Напредокот во однос на еднаквоста на половите останува бавен

А1он
И покрај извесен напредок, унапредувањето на еднаквоста на половите и женските права останува бавен. Ова се наведува во Извештајот на UN-Women по повод меѓународниот ден
Свет

Мондини де Фокатис стана првата жена директор на осигурителната компанија „Адмирал“

А1он
Британската осигурителна куќа „Адмирал груп“, соопшти дека првпат на позицијата генерален директор на компанијата ќе биде именувана жена. Компанијата наведува дека досегашниот генерален директор Дејвид
Македонија

Усвоен План за унапредување на родовата сензитивност на Собранието 2020 – 2021

А1он
Членовите на Собраниската Комисија за еднакви можности на мажите и жените денеска усвои План за активности за унапредување на родовата сензитивност на Собранието на Република
Македонија

„Секоја една е вредна“ – кампања против родови стереотипи и предрасуди за жените

А1он
„Секоја една е вредна“ е слоганот под којшто се одвива националната кампања „Гласно против гласини“ поддржана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје којашто има цел
Македонија

Работилница за интегрирањето на родовите аспекти во работата на Собранието

А1он
Oхрабрување на жените да земат поголемо учество во работата на Собранието има за цел еднодневната работилница за проценка на родовата сензитивност што денеска се одржа
Македонија

Проект за зајакнување на женското претприемништво и родовата еднаквост во Македонија

А1он
Зголемување на моќта на жените претприемачи, родово зајакнувања на локалната заедница и зголемување на мирот и безбедноста, се целите на проектот „Жени претприемачи и канадски
Македонија

Истражување: Македонија повеќе обезбедува еднаквост на работните места од САД и Шведска

А1он
Македонија, Босна и Херцеговина и Хрватска нудат поголема еднаквост на работното место од САД, Германија или Норвешка, покажува индексот за Еднаквост на работното место, изработен