rodova neednakvost

Македонија

Прва тужба поради родова дискриминација во спортот во земјава

А1он
Пред Основниот граѓански суд Скопје денеска треба да се одржи прво рочиште по тужбата против Боречката федерација по основ на „забрана на дискриминација врз основа
Македонија

Анализа: Ковид 19 катастрофален за феминизмот, жените се во подредена улога

А1он
Ковид 19 е катастрофален за феминизмот. Целопкупното јакнење на жените за нивно подеднакво вклучување во општествените, економски и политички текови, споделените обврски и улога со
Македонија

Напредокот во однос на еднаквоста на половите останува бавен

А1он
И покрај извесен напредок, унапредувањето на еднаквоста на половите и женските права останува бавен. Ова се наведува во Извештајот на UN-Women по повод меѓународниот ден
Македонија

„Секоја една е вредна“ – кампања против родови стереотипи и предрасуди за жените

А1он
„Секоја една е вредна“ е слоганот под којшто се одвива националната кампања „Гласно против гласини“ поддржана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје којашто има цел
Македонија

Дискусија за препознавање и признавање на сексуалните и родовите различности

А1он
„Препознавање и признавање на сексуалните и родовите различности“ е темата на панел дискусијата што ќе се одржи денеска во Скопје со цел да понуди преглед
Македонија

УНФПА: Родовата нееднаквост ги подрива здравјето и правата на девојките

А1он
Раното стапување во брак, тинејџерската бременост и другите манифестации на длабоко вкоренетите родови нееднаквости ги подриваат здравјето и правата на девојките и се закануваат на