rke

Економија

РКЕ: Издадени над 200 лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори

А1он
Од јануари до ноември 2022 година Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) има издадено лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори
Економија

Бислимоски: Допрва доаѓаат месеци во кои што температурата ќе биде пониска, неопходно е рационално трошење на сите енергенси

А1он
Грејната сезона започна согласно правилата за снабдување и мрежните правила за 60 илјади потрошувачи, додека снабдувањето со електрична енергија за 611 илјади домаќинства во изминатиот
Економија

Бислимоски: Да не креваме хистерија и да правиме паника, скопјани од утре ќе имаат парно

Орце Костов
Регулаторната комисијаза енергетика ги издаде трите лиценци на АД ЕСМ за регулирано производство на топлинска енергија, за дистрибуција и за снабдување со што се исполнети
Економија

Бислимоски: Потрошувачите плаќаат само за она што го имаат потрошено, РКЕ не ги признава кражбите на електрична енергија во крајната цената

А1он
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) не ги признава кражбите на електрична енергија во крајната цена и истите се на товар директно на
Економија

ЕВН: Надоместокот за пренос и дистрибуција постои отсекогаш, сега се издвојува согласно европските регулативи, а РКЕ признава само дел од вкупните загуби, дел се на товар на компанијата

А1он
„Во интерес на точно и правилно информирање на јавноста, а особено на нашите корисници, сакаме да појасниме дека според последната одлука за цената на електрична
Економија

Бислимоски почна да штеди во РКЕ: Дојдов на работа по скали, планирам да ослабам

Орце Костов
Државните институции од денес имаат задолженија за намалување на потрошувачката на електрична енергија, а мерки за штедење ќе преземе и Регулаторната комисија за енергетика. Претседателот
Економија

Бислимоски: БЕГ да ги сторнира сметките за парно бидејќи се пресметани без субвенции за топлинска енергија

Орце Костов
Откако снабдувачот со топлинска енергија БЕГ на скопјани им достави повисоки за 40% наместо со најавеното покачување од 14 отсто, Регулаторната одлука побара од БЕГ
Економија

РКЕ: Потрошувачите кои се приклучени на БЕГ да продолжат редовно да си ги подмируваат месечните фактури за испорачаната топлинска енергија.

А1он
Постојниот вршител на енергетска дејност којшто побарал престанување или на кого му е одземена лиценцата, согласно Законот за енергетика е должен да ја обезбедува јавната
Економија

Бислимовски: Укинат надоместокот за мрежарина при предавање на вишокот произведена електрична енергија од обновливи извори

А1он
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија известува дека е укинат надоместокот за мрежарина при предавање на вишокот произведена електрична енергија
Економија

Дизелот поевтинува 2.5 денари, цената на бензинот останува иста

А1он
Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек