ohridski ramkoven dogovor

Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Прославата за 20 години од Охридскиот рамковен договор се претвори во партиска забава

А1он
Од ВМРО ДПМНЕ велат дека прославата за 20 години од Охридскиот рамковен договор се претворила во партиска забава, а не државна прослава и за тоа
Македонија

Борел: Иднината на Северна Македонија и целиот Западен Балкан е во ЕУ

А1он
Пред 20 години Северна Македонија заедно со поддршката на ЕУ и меѓународните медијатори храбро избра компромис и одговорност. На нашиот континент, национализмот и етничките судири
Македонија

Солана: Сигурен сум дека многу скоро ќе ги почнете формалните разговори со ЕУ

А1он
Имавте многу тешкотии на вашето патување. Имавте потешкотии во врска со вашето име, кое беше решено. Имавте проблеми со вашиот јазик, кое што исто така
Македонија

Ахмети: Трагична и за Албанците и за Македонците ќе беше поделбата на државата

А1он
Да ги почитуваме постигнатите договори, да успееме заедниците во оваа држава да бидат господари на нивните судбини, да не ни пречи ниту јазикот, ниту културата
Македонија

Заев: Охридскиот договор ги постави темелите на кои градиме заедничко општество

А1он
Одбележуваме значајна годишнина од договорот со кој беше обезбедена мирната иднина и натамошна демократска изградба на Северна Македонија со еднакво учество на сите нејзини етнички
Македонија

Пендаровски: Рамковниот договор е предност, а не пречка за нашиот развој и просперитет

А1он
Три документи се издвојуваат по своето значење за стабилноста и иднината на земјата: првиот устав од 17 ноември 1991-та кој комисијата на Бадинтер го дефинира
Македонија

Битиќи: Придобивките од Охридскиот рамковен договор се видливи

А1он
Добри меѓуетнички односи, социјална кохезија, недискриминација и толеранција, нивно имплементирање и континуирано практикување се основните постулати на Охридскиот рамковен договор кој денес одбележува јубилејни 20
Македонија

Груби: Трошокот за 20-годишнината од Охридскиот рамовен договор нема да биде поголем од придобивката

А1он
Првиот вицепремиер во Владата, Артан Груби денеска изјави дека тендерот за организација на настаните поврзани со одбележувањето на 20-годишнината од Охридскиот рамовен договор бил транспарентен
Македонија

Груби: Помалубројните заедници не се доволно застапени во јавната администрација

А1он
Правичната застапеност на помалите заедници во Северна Македонија не доволно реализирана, оцени првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедници Артан Груби