naks

Македонија

НАкС: Поддршка за студентите за зачувување и унапредување на студентскиот стандард

А1он
„Поттикната од енергетската и економската криза, во минатиот период Владата претстави плановии спроведе повеќе мерки за намалување на расходите, со цел зачувување на животниот стандард
Економија

НАкС се приклучува кон барањата за усогласување на платите врз основа на зголемувањето на минималната плата

А1он
Независниот академски синдикат НАкС преку писмено соопштение информира дека се приклучува како кон барањата на синдикатите од Конфедерацијата на слободни синдикати и на СОНК за
Економија

НАкС: Покачувањето на минималната плата е чекор напред, очекуваме зголемување и на другите плати согласно колективните договори

А1он
Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. – Покачувањето ќе го подобри статусот на работниците со
Македонија

НАкС: Најновиот правец на развој сугерира потреба од зголемено влијание на високото образование

А1он
Влијанието на високообразовните установи во заедницата секогаш е двострано и претставува основа за заедничко меѓусебно поддржување и поттик за развој. Меѓутоа, можеби најзначаен резултат на
Македонија

Презентирани резултати од проект на НАкС за унапредување на квалитетот на високото образование

А1он
Практична настава што ќе им овозможи вештини и инфраструктурни услови за нејзино спроведување, пристап до современа литература, подобрување на непосредната комуникација со наставниците… се меѓу
Македонија

Независниот академски синдикат бара да се повтори изборот на ректор на УКИМ

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) соопшти дека откако ги сумирал сите недостатоци на процесот за избор на ректор на УКИМ, ги повикува Сенатот и институциите да
Македонија

Избори за ректор на УКИМ – бојкот на кандидати, оставки во комисијата, претставки од синдикатот

А1он
На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ за денеска се закажани избори за нов ректор кои треба да ги спроведат изборните комисии на единиците на УКИМ.
Македонија

НАкС: Претставки против организаторите на противзаконските избори за ректор на УКИМ

А1он
„Во текот на изминатото деноноќие, на само неколку дена пред закажаните избори за ректор на УКИМ, претседателот, членови и заменици-членови на Универзитетската изборна комисија си
Македонија

НАкС со нова претставка до ДПИ бара прекинување на постапката за избор на ректор

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) денеска поднесе нова претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) од кој бара заштита на законитоста на постапката за избор на ректор
Македонија

Отворено писмо на НАкС до ректорот на УКИМ и Универзитетската изборна комисија

А1он
Независниот академски синдикат упати отворено писмо до ректорот на УКИМ и Универзитетската изборна комисија. Писмото го пренесуваме интегрално „Почитуван ректор, почитувани членови на Универзитетската изборна