karcinom

Свет

Вакцините против рак и против срцевите болести ќе бидат готови до крајот на оваа декада

А1он
Милиони животи би можеле да бидат спасени со пробивање на нови вакцини за низа состојби, вклучително и рак, велат научниците. Една водечка фармацевтска компанија е
Македонија

Здружението Љубов сме/Jemi dashuri поднесе претставка до МЗ со барање за измени на здравствената законска регулатива на заболените од карцином

А1он
Здружението Љубов сме/Jemi dashuri поднесе претставка до Министерството за здравство, со барање за измени на здравствената законска регулатива, со цел подобрување на условите, начинот на
Македонија

Стоилковски: Нема терапија за заболени од карцином, тендерот не е по мерка на ДУИ СДСМ?

А1он
Власта на СДСМ и ДУИ повторно ги доведува животите на пациентите во опасност, овој пат пациентите со карцином. Неодговорноста на СДСМ и ДУИ веќе цел
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Пациентите болни од одредени видови рак оставени без терапија, власта не набавила лекови

А1он
Пациентите болни од одредени видови рак оставени без терапија, власта не набавила медикаменти. 90 пациенти со колоректален, оваријален и цервикален карцином скоро цел месец не
Македонија

За три месеца 1000 жени прегледани во мобилни амбуланти, некои 15 години не  биле на гинеколог

Околу 1000 жени и девојчиња од различни делови на државата во кои нема лесно достапни здравствени услуги биле прегледани во мобилните амбуланти во рамки на
Македонија

Пациенти со карцином се жалат дека плаќаат ПЦР за секое влегување в болница, Клиниките уверуваат дека не им бараат тест за Ковид-19

Маја Илиевска-Пачемска
За секое влегување в болница мора да се покаже негативен ПЦР-тест за Ковид- 19, се жали пациент со карцином на црниот дроб кому му одредиле
Свет

Најголемиот дел од заболените од карцином добро реагираат на вакцините против коронавирус

А1он
Лицата кои боледуваат од карицном имаат солиден имунолошки одговор на вакцините против Ковид-19, а при тоа немаат повеќе нус појави во однос на општата популација
Македонија

Здружение „Љубов сме/Jemi Dashuri”: Информираноста и разговорот се најважни за пациентите со карцином на дојка

А1он
 Потребна е информираност за раната детекција на карцином на дојка и третирање на болеста, како и силна психолошката поддршка за полесно справување во текот на
Свет

Кај болните од карцином не смее да се доцни со втората доза вакцина против Ковид-19

А1он
Лицата заболени од карцином послабо се заштитени по првата доза од вакцината Фајзер/Бионтек против Ковид-19 во однос на другите луѓе. Ова го покажало истражувањето кое