javni obviniteli

Македонија

Конференција „Искуствата на САД со казнената реформа и придобивки за Република Македонија“

А1он
Академијата за судии и јавни обвинители со поддршка на Амбасадата на САД и Бирото за меѓународна борба против наркотици и спроведување на законите (ИНЛ) денеска
Македонија

ВИДЕО: Загорец Тумбовски неинтересен за Зврлевски

А1он
Сведочењето на Загорец Тумбовски за исплатени пари во кеш на ВМРО-ДПМНЕ е со низок степен на основано сомнение. Вака Јавниот обвинител Марко Зврлевски го оквалификува
Македонија

Започна со работа канцеларијата за односи со јавноста при Јавното обвинителство

А1он
Во Јавното обвинителство на Република Македонија од денеска почна да функционира новоформираната канцеларија за односи со јавноста. Државниот јавен обвинител Марко Зврлевски на прес-конференција изјави дека се надева оти
Видео Македонија

ВИДЕО: Зврлевски ја прими кривичната пријава за Миленко Неделковски

А1он
Новинарите Бранко Геровски, Ацо Кабранов, Билјана Секуловска, Петрит Сарачини поднесоа кривична пријава против Миленко Неделковски. Причина е колумната на Неделковски на сајтот Дудинка каде пишува
Македонија

Арнаудовска: Правилникот за одмерување на казните не ја нарушува независноста на судијата

А1он
Ratio-то на измените на Кривичниот законик е воведување на  законски основ за Правилникот за одмерување на санкциите, а со цел за воедначување на казнената политика.
Македонија

Воедначување на казните во кривичната постапка

А1он
Вoeдначување на казните и начинот на нивно одмерување во кривичната постапка во зависност од делото, распонот на предвидена казна, профилот на сторителот и олеснителните и отежnувачки околности
Македонија

Упатствата за утврдување на начинот на одмерување на казните во кривичните предмети

А1он
Јавното обвинителство на Република Македонија денеска организира презентација и јавна расправа за Упатствата за утврдување на начинот на одмерување на казните во кривичните предмети. Упатствата,
Македонија

Зврлевски: Без проблеми почна примена на новиот Закон за кривична постапка

А1он
Законот за кривична постапка се применува, донесени се првите наредби. Направен е првиот записник за увид на лице место од страна на јавниот обвинител. Тие
Македонија

Избрани тројца нови јавни обвинители

А1он
Советот на јавните обвинители на Република Македонија на редовна седница избра еден јавен обвинител во Јавното обвинителство на Република Македонија и двајца јавни обвинители во Вишото јавно