dik

Македонија

ДИК се уште расправа за приговорите по изборниот процес

А1он
Државната изборна комисија (ДИК) денеска ќе продолжи со разгледувањето и одлучувањето по приговорите за изборниот процес поднесени од страна на политичките партии. Законскиот рок од 48
Македонија

Ќе има ли втор круг во Струмица, еден приговор на ВМРО-ДПМНЕ усвоен

А1он
Државната Изборна Комисија рано утрово го прифати приговорот на ВМРО-ДПМНЕ за избирачкото место број 1727 за општина Струмица, а за другите два приговора за гласачките
Македонија

Отфрлени 47 приговори за Ресен, поништено гласањето на едно место во Охрид

А1он
Државната изборна комисија попладнево го поништи гласањето на едно избирачко место во Охрид на кое што врз основа на записник и базата на податоци што
Македонија

ДИК одлучува по приговорите за првиот изборен круг

А1он
Државната изборна комисија (ДИК) денеска треба да ја продолжи расправата по приговорите за изборниот процес пристигнати во законски предвидениот рок. До синоќа одбиени се 27 приговори на СДСМ
Македонија

ДИК: Разликата меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ на листите за советници 114.778 гласа

А1он
Коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ на листите за советници освоила 403.193 гласа, а коалицијата „Сојуз за иднина“ на чело со СДСМ 288.415 гласа,
Македонија

ДИК ќе бара податоци од МВР и Статистика за „фантомските“ гласачи

А1он
Државната изборна комисија расправаше за пријавата од опозициската коалиција во врска со „фантомските“ гласачи од Мала Преспа. ДИК ќе побара податоци од МВР и од
Македонија

ДИК расправа за измените на Роковникот за извршување на изборните дејствија

А1он
Државната изборна комисија на денешната седница го разгледува Предлог – Роковникот за измена и дополнување на Роковникот за примена на роковите за извршување на изборните
Македонија

Истекува рокот за доставување на потврдените листи до ДИК

А1он
Општинските изборни комисии (ОИК) до 17 часот денеска до Државната изборна комисија (ДИК) треба да ги достави потврдените листи на кандидати за градоначалник на општините
Македонија

ДИК треба да ги соопшти кандидатурите за градоначалници и за советници

А1он
Државната изборна комисија се очекува во текот на денов да ги објави податоците за тоа колку листи на кандидати за градоначалник на општините и за