dik

Македонија

Поднесени 29 независни кандидатури за градоначалник

А1он
До Државната изборна комисија се поднесени 29 независни кандидатски листи за градоначалници и 94 за советници. Jавен увид во Избирачкиот список направиле 42.747 граѓани.   Независни кандидатури за градоначалници поднеле
Македонија

Граѓаните и утре ќе можат да поднесат барања за биометриски лични карти

А1он
Управните служби при Министерството за внатрешни работи, заради истекувањето на роковите за увид во избирачкиот список, со цел да им излезе во пресрет на граѓаните,
Македонија

(ВИДЕО) Кондарко: Избирачките одбори не се бираат само за локалните туку за сите наредни избори

А1он
Државната изборна комисија ќе врши избор  на нов состав на избирачките одбори. Бидејќи на досегашните, 4-годишниот мандат им е истечен, според законот, се врши генерален
Македонија

ДИК го усвои финансискиот план за локалните избори

А1он
Државната изборна комисија на денешната седница го усвои финансискиот план за локалните избори што изнесува 138 милиони 540 илјади денари, а според законот дополнителни средства
Македонија

ДИК ги презема сите законски дејствија за одржување на локалните избори

А1он
Државната изборна комисија (ДИК) ги презема сите неопходни активности за спроведување на законските дејствија за одржување на локалните избори на 24 март, изјави денеска портпаролот
Македонија

Кондарко:139 илјади македонски државјани немаат биометриски лични документи

А1он
Државната изборна комисија е зачудена од критиките  и обвинѕвањата  на Владата,  за бавност и непосветеност за прочистување на  изборачкиот список. Претседателот,  Борис Кондарко,  рече дека
Македонија

Влада: Да се прочисти Избирачкиот список што побргу

А1он
Владата на Република Македонија ги изразува своето незадоволство и протест до Државната изборна комисија заради бавноста и недоволната посветеност во процесот на прочистување на Избирачкиот