Српски чипс со високо ниво канцерогена супстанција запрен на хрватската граница

Од:

На хрватската граница е откриено високо ниво на канцероген акриламид во прехранбен производ произведен во Србија.

Високо ниво на акриламид е откриено во чипсот со вкус на пиперка произведен во Србија, а објавен на веб-страницата на европскиот систем за брзо предупредување.

Земја на апликација е Хрватска, а известувањето се однесува на Хрватска и Србија, стои на веб-страницата на европскиот систем за брзо предупредување.

Производот не влегол на хрватскиот пазар и бил безбедно уништен.

Акриламид не може да се најде во свежата храна и главно се формира при преработка на храна на температури над 120 степени, како и при ниска влажност, што значи печење, пржење и други форми на подготовка.

Најчесто се наоѓа во леб, помфрит, чипс, житарки за појадок, бисквити, крекери и кафе.

Ова соединение беше подетално истражено и пронајдено во одредени видови храна во 2002 година во Шведска. Оттогаш јавноста е предупредена за нејзините последици, а особено загрижува поврзаноста со некои форми на рак. Акриламидот се претвора во телото во глицидамид, кој предизвикува мутации и ја оштетува ДНК.

Како што соопшти хрватската агенција за храна, се проценува дека присуството на акриламид во храната може да го зголеми ризикот од развој на рак кај сите возрасни групи.

Би можело да ве интересира

Хрватска доби нова влада, Пленковиќ по трет пат стана премиер

Голем пресврт: Пикси го повика отпишаниот голман на ЕП

Предраг Петровиќ

Несреќа во Хрватска, загинаа четворица мигранти

Горан Наумовски

ВИДЕО: Над 20 бродови изгореа во големиот пожар во пристаништето Медулин

Во каменолом во Хрватска несреќно загина работник

19 ранети граѓани на Украинa пристигнаа на лекување во Хрватска со авион