Романија и Бугарија делумно влегоа во Шенген зоната

Од:

Романија и Бугарија се приклучија на шенген зоната на Велигденско утро, иако некои гранични контроли ќе останат во сила.

Како резултат на тоа, контролите на лицата повеќе нема да се вршат на внатрешните воздушни и поморски граници, односно во воздушните и поморските пристаништа.

Земјите од ЕУ се договорија Бугарија да се приклучи на Шенген зоната на крајот на 2023 година. Одлуката за укинување на контролите на копнените граници ќе биде донесена подоцна, но пред крајот на 2024 година.

Шенген зоната е наменета да обезбеди неограничено движење на луѓето во Европа. Сега вклучува 25 од 27-те земји-членки на ЕУ, како и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија.

Романија и Бугарија чекаат за влез во Шенген од 2011 година.

Би можело да ве интересира

Романец предизвикал сообраќајка, па се фрлил во каналот Дунав-Црно Море

Бугарската амбасада во Албанија донираше во општина Пустец: „Секоја донација без задни намери е добредојдена“

А1он

Бугарија гради база за прием на авиони Ф-16

ВИДЕО: Бизарна случка во Романија, мечка се појави на погреб

ВИДЕО: Бугарија повторно има преодна влада, на избори оди на 9 јуни

Нов земјотрес ја стресе Бугарија